Paras tapa parinhakuun? Lavatanssit tihkuvat Suomi-romantiikkaa

Mistä löytyisi oma kulta kesärientoihin, tai pidemmäksikin aikaa? Suomen Seuratanssiliiton puheenjohtaja Kalevi Lystimäki uskoo tanssilavan olevan paras paikka tavata kumppani, jonka kanssa löytää yhteisen sävelen.

Suomi-romantiikkaa tihkuvat lavatanssit ovat hauska ja kesäinen harrastus kumppania kaipaaville. Tanssiharrastus parantaa sekä kehonhallintaa, itsevarmuutta että sosiaalisia taitoja, Suomen Seuratanssiliiton puheenjohtaja Kalevi Lystimäki listaa. Tanssitaitojaan voi kartuttaa vaikkapa tanssiseurojen järjestämillä kursseilla.

– Kirjoittamaton sääntö on, että tanssiseuroissa ja tanssikursseilla ei hakkailla, vaan puhutaan vain tanssista, Lystimäki huomauttaa. Hurmaaminen säästetään tanssilavoille.

Lavoilla vallitsee Lystimäen mukaan rento, iloinen ja avoin ilmapiiri. Yhteiset tanssit ovat jaettuja onnen hetkiä, joista nautitaan yhdessä, vaikkei toista tunnettaisikaan. Sitä paitsi, lavalla on helppo hieroa tuttavuutta. Käytösetiketti pitää huolen siitä, että tanssiin kutsua ei tylysti torjuta, ellei hakija sitten ole esimerkiksi päissään. Kohteliaisuus ja raittius ovat lavoilla kunniassa.

Lystimäki kertoo englantilaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan tanssi johtaisi parhaimpaan valintaan pariutumismarkkinoilla.

– Vanhempamme ja isovanhempamme löysivät toisensa tanssin avulla, ja subjektiivisesti sanoen se parinvalinta oli onnistunut, Lystimäki naurahtaa ja toivoo, että perinne jatkuisi. Hän näkee, että tanssi olisi nuorille edelleen oiva seurustelun muoto.

– Seuratanssit pitäisi saada kouluihin, että nuoret saisivat rakennettua kunnioittavan suhtautumisen toista sukupuolta kohtaan ja pysyisivät erossa piristeistä, Lystimäki pohtii.

Ei vain eronneille ja karanneille

Lystimäki heittäytyy suorastaa runolliseksi kuvatessaan tanssin voimaa. Tanssi yhdistää tunteita, tulkintaa ja sosiaalisia taitoja, ja tanssin pyörteissä vetreytyy sekä keho että mieli. Tanssiessa näkee, miten askeleet sopivat yhteen.

– Tanssi on syvällä ihmisen sielussa ja kumppaninvalinnassa. Muutkin tavat voivat toimia, mutta jos pysyvää kumppania etsii, niin se voi löytyä helposti tanssin kautta. Esimerkiksi ravintoloissa ollaan hiprakassa, ja sieltä löytää jotain muuta.

Lystimäki ei halua, että lavatansseja nähtäisiin vain eronneiden ja karanneiden harrastuksena. Hän rohkaisee pariskuntiakin lähtemään yhdessä lavoille verestämään suhdettaan.

– Ota kumppani mukaan, ja voitte löytää yhteiset askeleet uudelleen, Lystimäki vinkkaa.

Ja jos yhteistä säveltä ei enää löydy, voi tanssiharrastus auttaa löytämään uuden kullan.

Studio55.fi/ Milja Haaksluoto

Kuvat Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat