Paras osa lomastasi ei ole se mitä luulet

Kun kuvittelemme onnellisimman hetken lomastamme, olemme siinä nauttimassa kookoksista palmujen alla tai uimassa mahtavassa vesiputouksessa.

Mutta lomamatkan onnellisin hetki on paljon aiemmin, ennen kuin edes astuu jalallaan määränpäähän, kirjoittaa Huffington Post

Applied Research in Quality of Life -julkaisussa julkaistun tutkimuksen mukaan pelkästään matkan suunnittelu tai sen odottaminen saavat ihmisen onnellisemmaksi kuin itse matka.

Tutkimuksessa kaikki lomailijat kokivat onnellisuuden lisääntyneen merkittävästi ennen matkaa, silloin kun sitä vasta suunniteltiin. Tutkijoiden mukaan syynä on se, että nämä henkilöt odottivat innolla tulevaa.

Loman jälkeen ihmiset olivat onnellisia vain siinä tapauksessa, jos heidän matkansa oli rentouttava. Mikäli he pitivät lomaansa stressaavana tai neutraalina, heidän loman jälkeiset onnellisuustasot olivat verrattavissa henkilöihin, jotka eivät olleet lomailleet lainkaan.

– Tärkein opetus on, että eniten onnellisuutta saa siitä, että odottaa lomamatkaa, kertoo tutkimuksen johtaja Jeroen Nawijn New York Timesille.

Lomailu on terveellistä ja sitä pitäisi sekä suunnitella että toteuttaa. Yhden pitkän loman sijaan kuitenkin kannattaa kokeilla monta pientä irtiottoa arjesta vuoden ympäri.

Tällä tavalla ei tunnu siltä, että olisi poissa töistä liian pitkään ja pääsee nauttimaan suunnittelun tuomasta onnellisuudesta monen loman kohdalla.

Nawijnin mukaan onnellisuuden maksimoinniksi kannattaa heittäytyä täysin matkan suunnitteluun. Lomasuunnitelmat voi jakaa muiden kanssa ja asiaa saa hehkuttaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Sairaana matkalla – kuka korvaa ja mitä?

Studio55.fi-ohjelmassa vieraina vastaava lääkäri Ari Kinnunen ja OP:n vahinkovakuutuksen korvauspalvelun johtaja Antti Huhtala tammikuussa 2016.

Sairaana matkalla - kuka korvaa ja mitä? 25:25

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja