Paljonko kuollutta ihoa ihminen syö tietämättään elämänsä aikana? Asiantuntijat vastaavat kuvottavaan kysymykseen

Vanhan legendan mukaan ihminen syö elinaikanaan useita hämähäkkejä nukkuessaan. Mutta miten paljon irtoihoa syömme tietämättämme? Nyt tähänkin etovaan kysymykseen on etsitty vastausta!

Gizmodo-sivuston Giz Asks -juttusarjassa sivusto kysyy asiantuntijoilta vastauksia päättömiin kysymyksiin. Tällä kertaa sivusto päätti selvittää, paljonko kuollutta ihosolukkoa ihminen syö tietämättään elämänsä aikana.

Iho on ihmisen suurin elin, ja sen pintakerroksen solukko elää yleensä 4–6 viikkoa. Sen jälkeen kuolleet solut kuluvat pois. Erään tutkimuksen mukaan ihoa voisi irrota uloimmasta kerroksesta jopa parin gramman verran joka päivä.

"Luullakseni vastaus riippuu siitä, puretko kynsiäsi vai et"

Michiganin yliopistossa työskentelevän ihoasiantuntijan ja apulaisprofessorin Johann E. Gudjonssonin mukaan kukaan ei ole koskaan yrittänyt mitata ihmisen syömän ihon määrää – ainakaan hänen tietääkseen.

– Luullakseni vastaus riippuu siitä, puretko kynsiäsi vai et. Jos puret, odottaisin määrän oleva melko suuri koko eliniän aikana – luultavasti ainakin parisataa grammaa, jos ei enempääkin. Jos et pure kynsiäsi, sitten määrä ei luultavasti ole kuin muutamia grammoja, Gudjonsson pohtii.

Hän huomauttaa, että suun ja nielun pintasolukko voisi osaltaan lisätä nieltyjen solujen määrää, vaikka niiden pinta ei olekaan ihoa.

Koska kuollutta ihosolukkoa on kaikkialla, Gudjonssonin mukaan on mahdollista, että ihminen hengittää sisäänsä tai nielee myös muiden solukkoa.

– Luultavasti eniten (syöt) oman taloutesi jäsenten ihoa, hän sanoo.

"Sitä on kaikkialla, emme vain tajua sitä"

Washingtonin yliopiston dermatologian apulaisprofessori Markus Boosin mukaan ihminen pudottaa luultavasti noin kolme miljardia kuollutta solua joka päivä.

– Et toki syö näitä kaikkia; minkä avulla pölypunkit silloin eläisivät? Mutta uskon, että on kohtuullista olettaa, että syöt kenties prosentin soluista, Boos spekuloi.

– Koskettaako prosentti ihostasi suutasi joka päivä? Toki! Syömme, pyyhimme suun, jotkut nuolevat huuliaan, hän kuvailee.

Boos arvioi, että ihminen voisi nielaista ainakin 30 miljoonaa ihosolua joka päivä. Hän huomauttaa, että ihminen voi nielaista muiden soluja esimerkiksi suudellessaan tai asuntopölyn vuoksi.

– Asuntojemme pölyssä on yhtenä osasena kuolleita ihosoluja. Sitä on kaikkialla, emme vain tajua sitä, Boos sanoo.

"Ihmisen täytyisi oikeasti yrittää, jotta hän söisi kovin suuria määriä"

Stanfordin yliopiston professori ja dermatologi Howard Y. Changin mukaan ihminen "syö ihoaan" esimerkiksi ruokaa valmistaessaan.

– Ihmisen täytyisi oikeasti yrittää, jotta hän söisi kovin suuria määriä ihmisihoa, Chang sanoo.

Hän uskoo, että ihminen voisi elämänsä aikana syödä jopa yli 50 grammaa ihoa.

Kaikki asiantuntijat olivat yhtä mieltä siitä, ettei ihosolujen nieleminen yleensä ole vaaraksi – niin etovalta kuin toiminta voikin kuulostaa! On myös teorisoitu, että se voisi olla hyödyllistä ja auttaa esimerkiksi kamppailussa allergiaa vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat