Luuletko olevasi allerginen pölylle? Asiantuntijat tyrmäävät oletuksen: "Yleisnimike jollekin epämääräiselle"

Katupölyssä on jopa kuivunutta ulostetta –"Ei tee kenellekään hyvää hengittää sitä" 9:11
Katupölyn hengittäminen ei tee kellekään hyvää. Videolla asiaa katupölystä.

Pölyallergiaa ei ole olemassa. Allergiset oireet ovat todennäköisesti seurausta pölyyn sitoutuneista allergeeneistä, kuten siitepölystä tai eläinten hilseestä.

Kevät sulattaa kadut ja paljastaa niille talven liukkailla heitetyn hiekoitushiekan. Hiekoitushiekasta, asfaltista ja renkaista irtoavista palasista koostuva katupöly voi tuntua aiheuttavan allergisia oireita, mutta allergiasta ei kuitenkaan välttämättä ole kysymys. Katupölylle kun ei voi olla allerginen, mutta siihen sitoutuneelle siitepölylle voi. Pahin katupölykausi on yleensä päällekkäinen siitepölykauden kanssa.

Tehokkain tapa välttyä katupölyn aiheuttamilta oireilta on välttää altistusta

Antihistamiinit auttavat katupölyn aiheuttamiin oireisiin, kuten silmä- ja kurkkukipuihin, nenän vuotamiseen ja yskimiseen, vain jos ihminen on allerginen pölyyn sitoutuneille allergeeneille.

Allergialääkkeiden sijaan katupölyn aiheuttamia oireita voi lievittää esimerkiksi nenäkannulla, joka huuhtelee pölyn pois nenän limakalvoilta. Nenäsumutteet voivat auttaa siinä tapauksessa, että nenässä on tulehdusreaktio. Myös hengityssuojaimen käyttö tai ilmansuodattimet, jotka kannattaa vaihtaa muutaman kerran vuodessa, kotona voivat lievittää katupölyn aiheuttamia oireita.

Tehokkainta on kuitenkin välttää altistusta katupölylle ja karttaa kaupunkien keskustoissa liikkumista.

– Katupölyn suuret hiukkaset jäävät keuhkoputkistoihin ja ne tulevat yskiessä pois. Pieniä hiukkasia menee syvemmälle, eivätkä ne tule pois samaan tapaan yskimällä. Jos tulee kunnon oireita, silloin tarvitaan astmalääkkeitä, Allergia-, iho- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa sanoo.

Huonepölyllekään ei voi olla allerginen

Kaduilla pyörivän pölyn lisäksi moni kokee saavansa oireita huonepölystä. Pölyallergiaa ei kuitenkaan tässäkään suhteessa ole olemassa – kyse on pölyyn sitoutuneista ärsyttävistä aineista.

Huonepöly voi sisältää muun muassa eläinten hilsepölyä, kasvi- ja hyönteispölyä, rakennus- ja sisustusmateriaaleista peräisin olevia hiukkasia, tekstiilikuituja, kosmeettisia aineita ja bakteereita.

– Pölyallergia on yleisnimike jollekin epämääräiselle. Me emme ole allergisia pölylle, vaan allergeeneille, joita voi olla hengitysilmassa, allergologi Péter Csonka Terveystalosta tiivistää.

Lähimmäksi pölyallergiaa pääsevät pölypunkit, jotka ovat mikroskooppisen pieniä hämähäkkieläimiä. Niiden erittämät allergeenit voivat aiheuttaa allergisia oireita ja astman pahenemista. Suomessa pölypunkkien määrä on kuitenkin vähäinen.

Osittaislähteet: Allergia-, Iho- ja Astmaliitto 1 ja 2

Lue myös:

    Uusimmat