Ultraprosessoituja ruokia välttämällä voisi estää kuolemia, väittää tutkimus, joka kuitenkin veti ainakin osan mutkista liian suoriksi metodeissaan.
Pitkälle prosessoitujen ruokien haittoihin kuuluvat kohonnut riski tyypin 2 diabetekseen sekä sydänsairauksiin.
Nyt ultraprosessoidut ruoat ovat saaneet jälleen uuden häpeäleiman American Journal of Preventive Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Selvityksen mukaan moni kuolema olisi voitu estää ultraprosessoituja ruokia vähentämällä.
– Jokainen suupala ultraprosessoitua ruokaa lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä, CNN maalaili otsikossaan.
Tutkimusta tehneen Eduardo Augusto Fernandes Nilsonin mukaan kuolemista voisi estää 4–14 prosenttia riippuen siitä, miten paljon ultraprosessoituja ruokia tutkitussa maassa syödään.
Tutkimus ei osoittanut suoraa yhteyttä
Tutkimuksessa ultraprosessoidut tuotteet määriteltiin teollisiksi valmisteiksi, jotka on valmistettu elintarvikkeista uutetuista tai laboratorioissa syntetisoiduista ainesosista, ja joissa on vain vähän tai ei lainkaan "aitoja ainesosia", kuten täysjyvää.
