Suupalakin lisää kuoleman riskiä? Ultraprosessoituja ruokien vaikutuksia perannutta tutkimusta toppuutellaan

Ultraprosessoituja ruokia
Tutkimuksen mukaan ultraprosessoiduilla ruoilla on yhteys ennenaikaisiin kuolemiin. Tutkimustuloksia kuitenkin toppuutellaan.Shutterstock
Julkaistu 01.05.2025 12:02

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Ultraprosessoituja ruokia välttämällä voisi estää kuolemia, väittää tutkimus, joka kuitenkin veti ainakin osan mutkista liian suoriksi metodeissaan.

Pitkälle prosessoitujen ruokien haittoihin kuuluvat kohonnut riski tyypin 2 diabetekseen sekä sydänsairauksiin.

Nyt ultraprosessoidut ruoat ovat saaneet jälleen uuden häpeäleiman American Journal of Preventive Medicine -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa. Selvityksen mukaan moni kuolema olisi voitu estää ultraprosessoituja ruokia vähentämällä.

– Jokainen suupala ultraprosessoitua ruokaa lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä, CNN maalaili otsikossaan.

Tutkimusta tehneen Eduardo Augusto Fernandes Nilsonin mukaan kuolemista voisi estää 4–14 prosenttia riippuen siitä, miten paljon ultraprosessoituja ruokia tutkitussa maassa syödään.

Tutkimus ei osoittanut suoraa yhteyttä

Tutkimuksessa ultraprosessoidut tuotteet määriteltiin teollisiksi valmisteiksi, jotka on valmistettu elintarvikkeista uutetuista tai laboratorioissa syntetisoiduista ainesosista, ja joissa on vain vähän tai ei lainkaan "aitoja ainesosia", kuten täysjyvää.

– Selvitimme henkilön riskiä kuolla ultraprosessoitujen ruokien vuoksi 30-69-vuotiaana, jolloin kuolema olisi ennenaikainen, tutkimusta tekemässä ollut ravintotieteiden ja kansanterveyden emeritusprofessori Carlos Augusto Monteiro kuvasi CNN:lle. 

– Havaitsimme, että jokainen ultraprosessoiduista ruoista saatu kymmenen prosentin kalorilisä nosti ennenaikaisen kuoleman riskiä melkein kolme prosenttia. 

Tutkimus ei kyennyt osoittamaan, että ultraprosessoitujen ruokien syöminen suoraan aiheuttaisi kuolemia.

Tällaisia ovat yleiset – ja toisinaan väärät – uskomukset ruoka-aineista! Juttu jatkuu videon alla.

8:20imgRavitsemusasiantuntijan mukaan liiallinen suolan käyttö on todellinen ongelma, mutta perinteisestä maidosta on maalailtu turhaan kauhukuvia.

124 000 kuolemaa olisi voitu estää

Tutkimuksen mukaan eniten ultraprosessoituja ruokia syödään Yhdysvalloissa, jossa ne muodostavat jopa 55 prosenttia ruokavaliosta. Jos prosessoidut ruokatuotteet karsisi kokonaan pois, olisi vuonna 2017 voitu estää yli 124 000 kuolemaa, tutkimus arvioi.

Esimerkiksi Brasiliassa, missä pitkälle prosessoitua tuotteita on 17,4 prosenttia ruokavaliosta, kuolemia olisi voitu estää 25 000.

Lue myös: Syötkö "kertaalleen syötyä" ruokaa? Uhkana painonnousu, sairastuminen ja jopa ennenaikainen kuolema

Tutkimus kerää kritiikkiä: "Erittäin epärealistista ja lähes mahdotonta"

Tutkimuksessa oli haasteensa. BBC:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan epäselväksi jäi esimerkiksi se, ovatko kaikki ultraprosessoidut tuotteet yhtä haitallisia, vai pitäisikö vain osaa niistä karttaa. 

– Tutkijoiden tavoitteena oli asettaa teoreettinen minimiriskitaso nollaan. Se viittaa tilanteeseen, jossa kaikki ultraprosessoitu ruoka on eliminoitu, mikä on erittäin epärealistista ja lähes mahdotonta nyky-yhteiskunnassa, Tuftsin yliopiston apulaisprofessori ja ravitsemusepidemiologian ja datatieteen osaston puheenjohtaja Fang Fang Zhang arvioi CNN:n mukaan.

Zhang ei ollut mukana tutkimuksessa.

Ravintotietelijä Neston Astburyn mukaan käytetyt tutkimusmetodit eivät mitenkään voi todentaa sitä, että ennenaikaiset kuolemat johtuisivat suoraan ultraprosessuiten ruokien syömisestä. Hänkään ei ollut mukana tutkimuksessa,

Lue myös: Syötkö mielestäsi terveellisesti? Moni nollaa vaikutukset tavallisella virheellä

Tilastotieteilijä Stephen Burgessin mukaan tutkimus kuitenkin tarjoaa todisteita siitä, että pitkälle prosessoitujen tuotteiden syöminen voi liittyä heikompiin terveystuloksiin. Myöskään Burgess ei ollut mukana tutkimuksessa.

Burgessin mukaan on kuitenkin  mahdollista, että aito riskitekijä ei ole ultraprosessoitu ruoka, vaan asiaan liittyvä riskitekijä, kuten fyysinen kunto, ja ultraprosessoitu ruoka on vain "viaton sivustakatsoja".

– Mutta kun sama tulos toistuu monissa maissa ja kulttuureissa, herää epäilys siitä, että ultraprosessoitu ruoka voi olla muutakin kuin viaton sivullinen [riskien suhteen].

Aiemmin on havaittu, että ultraprosessoidut ruoat voivat olla yhteydessä suurentuneeseen diabetesriskiin ja jopa lisätä ennenaikaisen kuoleman riskiä

Eräs tutkimus väitti jopa, että yksi hot dog verottaa tervettä elämää 36 minuutilla. Faktantarkastussivusto kuitenkin toppuutteli tietoa.

Lue myös: 

40 prosenttia syövistä voisi välttää – tällaisilla ratkaisuilla vähennät riskiä

Tästä tuotteesta ravintoterapeutti pysyisi kaukana – antoi myös 5-20-vinkin ruokakauppaan

Jättitutkimus paljastaa, millaiset ruoat voivat viedä ennenaikaiseen hautaan

Katso myös:  Nykymaailmassa on vaikeaa pysyä normaalipainoisena – tässä 4 asiaa, joihin voit itse vaikuttaa

11:11imgKenen vastuulla painonhallinnan pitäisi olla? Vieraana HUS:n ylilääkäri Kirsi Pietiläinen ja Sydänliiton kehittämispäällikkö Kati Kuisma.

Lähteet: CNN, BBC, Elsevier

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka