Timo Kälviäisen saarna keskeytyi, kun hän näki savun tuprahtavan sisälle Rautjärven kirkkoon: "Valtava järkytys ja shokki"

Video näyttää, kuinka Rautjärven kirkko tuhoutui 2:33
Video näyttää, kuinka Rautjärven kirkko tuhoutui.

Liekit keskeyttivät pappi Timo Kälviäisen joulusaarnan Rautjärvellä. Palohälytin alkoi huutaa ja kirkon etuovelta tuprahti savua. Nyt puukirkosta on jäljellä enää kivijalka. 

Pappi Timo Kälviäinen oli joulupäivän aamuna puoli yhdeksän aikaan Etelä-Karjalan Rautjärven kirkon saarnastuolissa pitämässä saarnaa joulupäivän jumalanpalveluksessa, kun hän kuuli palohälyttimen ja näki kirkon etuovelta tuprahtavan savua.

Sanajumalanpalvelus kirkossa oli alkanut aamukahdeksalta. Automaattinen palohälytys kirkkoon tuli noin puoli yhdeksältä aamulla. Kälviäinen oli ensimmäinen, joka kuuli hälytyksen.

– Sanoin ihmisille, että heidän on poistuttava sivuovien kautta, koska savua näytti tulevan kirkon etuoven suunnasta. Siinä vaiheessa ei näkynyt vielä liekkejä, vaan etuovelta tuprahti vähän savua sisään, Kälviäinen kertoo MTV Uutisille.

Poistuminen sujui rauhallisesti

Kälviäinen ohjasi ihmisiä ulos puukirkosta yhdessä suntion kanssa. Kirkossa oli noin 30 ihmistä.

– Kirkosta poistuminen sujui rauhallisesti eikä mitään paniikkia syntynyt. Poistumistilanteessa hälytys soi jo sen verran kovaa, että sen kuulivat kaikki.

Pelastuslaitoksen mukaan hälytys tuli ensin automaattisena palohälytyksenä, minkä jälkeen tilanne tarkentui suureksi rakennuspaloksi.

Paikalle olleet ihmiset ovat kertoneet, että kirkon sivuoville oli viritelty naruja poispääsyn estämiseksi. Narut oli viritelty sakariston ovelle sekä ovelle, jossa on invaluiska.

"Oville oli viritetty narut"– paikalla ollut entinen kirkkoherra kuvailee tapahtumia tulipalon syttyessä 3:32
"Oville oli viritetty narut" – paikalla ollut entinen kirkkoherra kuvailee tapahtumia tulipalon syttyessä

Poliisi ei ole toistaiseksi kommentoinut narujen olemassaoloa. Pelastuslaitos vahvisti jo eilen, että kirkon luona oli jonkinlaisia naruja.

– Siellä oli jotain köysiä kyllä havaittavissa, mutta mikä niiden tarkoitus on ollut, siihen en osaa ottaa kantaa, kertoi palomestari Petri Pätilä MTV Uutisille.

Kälviäinen ei kommentoi sitä, näkikö hän naruja kirkon ovilla, mutta hänen mukaansa kirkon ovet aukesivat kuitenkin suhteellisen helposti ja ihmiset pääsivät poistumaan sujuvasti ulos kirkosta.

Liekit näkyivät ikkunoista

Paloautojen saapumisessa kesti noin 15-20 minuuttia. Tuossa ajassa torni oli syttynyt täysin tuleen ja palo levinnyt kirkkosalin puolelle.

Kirkosta poistuneet ihmiset jäivät seuraamaan tulipaloa kauempaa.

– Kirkon ikkunoista näki, kuinka liekit olivat valtoimenaan sisällä. Oli se valtava järkytys ja shokki, Kälviäinen kuvaa.

Tulipalosta on nyt yli vuorokausi, mutta kappalaisen mukaan tunnelma on edelleen erittäin epäuskoinen.

– On tämä suuri suru ja järkytys. Ei tahdo uskoa todeksi, hän sanoo.

Poliisi tutkii kirkkopaloa törkeänä tuhotyönä. Poliisi kertoo tänään alkuiltapäivällä lisää tapauksen tutkinnasta.

Rautjärven kirkon paloa tutkitaan törkeänä tuhotyönä – poliisi kommentoi 3:10
Rautjärven kirkon paloa tutkitaan törkeänä tuhotyönä – näin poliisi kommentoi

Lue myös:

    Uusimmat