Pakkanen voi olla haitaksi terveydelle – kuulutko riskiryhmään?

Pakkaset paukkuvat ulkona, mutta sisätiloissakaan ei voi pysyä ikuisesti. Tiesitkö että pakkanen voi haitata myös terveyttä? Lue miten kylmä ilma saattaa vaikuttaa terveydentilaasi ja mitkä ovat riskiryhmät, joille pakkanen voi olla erityisen epämiellyttävää.

Selvitä mitkä ovat pakkasen terveyshaitat ja opi suojautumaan oikein. Näin pakkanen voi vaikuttaa eri riskiryhmiin.

Yleiset pakkasen aiheuttamat oireet

Kylmä ja kuiva ilma johtaa helposti nenäkäytävän ja hengitysteiden kuivumiseen, jolloin virukset pääsevät leviämään helpommin. Tästä syystä kylmällä influenssat lisääntyvät ja leviävät nopeammin.

Kehon uloimmat osat kuten korvat, posket, nenä sekä sormet ja varpaat ovat muita kehon osia alttiimpia paleltumaan, joten suojaa nämä kehosi osa-alueet erityisen huolellisesti.

Suojaa myös kaula ja niska hyvin, sillä kylmä ilma saattaa aiheuttaa lihasjäykkyyttä ja saa helposti niskan jumiin.

Lapset

Pienten lasten vanhempien tulee pukea lapsi riittävän lämpimästi. Oleellista on ettei lapsi palele, mutta toisaalta myös ylipukeutumisen suhteen on oltava varovainen, jotta hikeä ei pääse muodostumaan. Iholta hikenä haihtuessaan kosteus moninkertaistaa menetettävän lämmön määrän.

Vanhukset

Kylmä supistaa verisuonia ja heikentää pintaverenkiertoa. Heikentyneen pintaverenkierron aiheuttama viilentävä tunne kehossa saattaa tuntua vanhemmilla ihmisillä muita ihmisiä herkemmin.

Diabeetikot ja heikosta ääreisverenkierrosta kärsivät

Diabeetikot kärsivät usein heikentyneestä ääreisverenkierrosta. Heikosta ääreisverenkierosta kärsivien on muistettava suojata kätensä ja jalkansa erityisen huolellisesti ja lämpimästi.

Sydän- ja hengitystiesairauksista kärsivät

Kylmä ja kuiva pakkasilma saattaa supistaa keuhkoputkia, mikä puolestaan vaikeuttaa hengittämistä ja näin aiheuttaa hengenahdistusta tai jopa astmakohtauksen.

Terveysasiantuntijat suosittelevatkin hengitysvaikeuksista kärsiviä käyttämään pakkasilla suojaa suun edessä, tai kuljettamaan mukana astmapiippua.

Lähde: Tohtori.fi

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat