Painonvartijat lanseerasi lapsille suunnatun laihdutussovelluksen – asiantuntijat ja vanhemmat peloissaan: "Se on kuin antaisit lapselle välineet syömishäiriön hankkimiseen"

10:36
Miten suuri ongelma lasten lihavuus on? Tästä olivat keskustelemassa Huomenta Suomessa lapsiperheasiantuntija Anne Kuusisto ja THL:sta Päivi Mäki.

Sekä terveysasiantuntijat että lasten vanhemmat pelkäävät, että uusi nuorten painonhallinnan seuraamiseen suunniteltu sovellus lisää syömishäiriöisten määrää, kertoo muun muassa Time.

Siitäkin huolimatta nuorten ylipainoa pidetään ongelmana myös Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan lähes joka neljäs lapsi ja nuori on ylipainoinen. Erikoistutkija Annamari Lundqvistin mukaan nuoren ylipainoisuus voi jatkua vielä pitkälle aikuisikäänkin.

Kansainvälinen yritys Weight Watchers (suom. Painonvartijat) on myös ilmeisen huolissaan lasten lisääntyvästä ylipainosta.

Painonpudotukseen erikoistunut yritys julkaisi pari päivää sitten lasten painonhallintaa helpottavan sovelluksen Kurbon, jonka kehitystyöhön yritys käytti resurssejaan vuodenpäivät.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

– Lasten liikalihavuus on maailmanlaajuinen kansanterveyskriisi, johon on puututtava isossa mittakaavassa, Joanna Strober, yksi sovelluksen alullepanijoista, perustelee applikaation tarpeellisuutta.

Näin sovellus toimii

Sovelluksen nuorten käyttäjien vuoksi applikaatiosta ja sen toiminnoista on pyritty tekemään mahdollisimman lapsiystävällisiä ja kiinnostusta herättäviä.

Lapsi luo sovellukseen oman tilinsä, johon kirjataan ikä, pituus, paino sekä tavoitteet. Tämän jälkeen käyttäjä listaa ylös kaiken syömänsä ruoan.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

Sovellus auttaa lapsia valitsemaan hyvien ja huonojen ruokailutottumusten väliltä värikoodien avulla:

  • Vihreä = Ruokaa voi nauttia hyvällä omallatunnolla.
  • Keltainen = Ruokaa tulee syödä maltillisesti.
  • Punainen = Ruokaa ei saa syödä.

Lapsen on myös mahdollista hakea tukea painonhallintaprojektilleen erilaisten videoiden avulla – ja tämä hupi maksaa 69 dollaria kuukaudessa.

WW vakuuttaa, että he ovat värvänneet ohjaajiksi ammattilaisia, jotka huomaavat hälytysmerkit, jotka kielivät lapsen syömishäiriöstä tai sairaalloisesta painonpudotuksesta.

Sovelluksen uskotaan lisäävän syömishäiriöitä

Toistaiseksi vain Yhdysvalloissa saatavilla oleva sovellus on suunnattu 8–17-vuotiaille lapsille ja nuorille, mikä on herättänyt huolta ja murhetta niin asiantuntijoidenkin kuin lasten vanhempien keskuudessa.

– Amerikan lastentautien liitto neuvoo terveyden ja hyvinvoinnin ammattilaisten lopettamaan painokeskustelun lasten kanssa. Ja silti WW:n kaltaiset yrityksen alkavat ajaa tätä puoluelinjaa, terveysalan ammattilainen Jessica Campbell kertoo pettyneenä.

Sovelluksen pelätään olevan Snapchatin tavoin koukuttava sovellus, joka saattaa aiheuttaa lapsissa huolta oman kokonsa, painonsa tai ruoan suhteen. Pahimmillaan sovellus voi vääristää kasvavan nuoren käsityksen kehonkuvastaan.

– Ahdistus omasta kehonkuvasta johtaa epäsäännölliseen syömiseen ja patologisiin syömismalleihin, Campbell toteaa.

Terveysalan ammattilainen on huolissaan myös siitä, että painonhallintaan erikoistuneiden yritysten toiminta pyörii laihduttamisen ympärillä – sen sijaan, että korostettaisiin hyvää oloa ja terveellisiä elämäntapoja.

– Toinen todella huolestuttava asia on se, että meille näytetään ennen ja jälkeen -kuvia, jossa näemme todella nuoria kehoja, joita ylistetään ja esineellistetään. Minusta se on erittäin vaarallista, Campbell pohtii.

Myös syömishäiriöisiä tukeva taho kommentoi

Syömishäiriöisiä ihmisiä tukeva järjestö Voices of Hope, ei myöskään katsonut applikaation lanseerausta hyvällä.

Järjestön jäsen Genevieve Mora perustaa mielipiteensä omakohtaisiin kokemuksiinsa. Hän sairasti teini-iässä anoreksiaa, joka äityi lopulta niin pahaksi, että nuori vaati sairaalahoitoa.

– Tuon kaltaiset sovellukset tekivät sairaudesta satoja kertoja pahemman, sillä pystyt koko ajan seuraamaan kaikkea. Kun annat lapsellesi Kurbon kaltaisen applikaation, se on kuin antaisit hänelle välineet syömishäiriön hankkimiseen, Mora havainnollistaa.

Koska syömishäiriö on vaarallinen sairaus, asiantuntijat varoittelevat vanhempia sovelluksen haitallisuudesta. Kun lapsi näkee suoraan puhelimestaan, kuinka paljon hän syö ja kuluttaa kaloreita, tavoitteellinen ja koukutteleva sovellus voi suistaa nuoren väärälle, sairaalloiselle polulle.

– Jos näkisit, mitä syömishäiriö tekee lapselle, perheelle, et toivoisi sitä pahimmalle vihollisellesikaan. Tällaiset applikaatiot ruokkivat syömishäiriöistä ajattelutapaa, Mora kiteyttää osuvasti.

The Sun -lehden mukaan jo useat sadat huolestuneet ovat allekirjoittanut vetoomuksen, jossa vaaditaan vaarallisen sovelluksen poistamista. 

Lue kaikki uusimmat lifestyle-aiheiset artikkelit!

Lähteet: TimeThe SunStuff, Now To Love, Facebook

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja