Useampi kuin joka neljäs ekaluokkalainen ylipainoinen – lihavuus silti Euroopan keskitasoa

Suomalaisten seitsemänvuotiaiden ylipainoisuus ja lihavuus ovat eurooppalaista keskitasoa. Suomi oli ensimmäistä kertaa mukana Maailman terveysjärjestö WHO:n tutkimuksessa, joka vertailee lasten kasvutietoja kansainvälisesti. Tutkimuksessa oli mukana 36 maata. Suomessa mittaustieto on kerätty neuvoloista ja kouluterveydenhuollosta.

WHO:n käyttämän kasvustandardin mukaan useampi kuin joka neljäs suomalainen seitsemänvuotias on ylipainoinen. Tytöistä ylipainoisia on 27 prosenttia ja pojista 28 prosenttia.

Tuoreita lukuja ei voi verrata Suomessa yleisesti käytettävään ISO-BMI-kasvustandardiin, joka perustuu suomalaisista lapsista kerättyihin aineistoihin. Suomalaisittain määriteltynä lasten ylipainoisuus on harvinaisempaa ja pojat ovat tyttöjä useammin ylipainoisia.

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Tiina Laatikaisen mukaan kansainvälisten vertailujen mittarit eivät huomioi väestöjen välisiä eroja. Eri väestöissä esimerkiksi lasten ruumiinrakenne ja puberteetin alkamisaika poikkeavat toisistaan.

Lihavimmat lapset Välimeren maissa

Terveellisenä pidetystä Välimeren ruokavaliosta huolimatta ylipainoisuus ja lihavuus ovat WHO:n tutkimuksessa yleisimpiä Välimeren maissa. 6–9-vuotiaiden ylipainoisuus on yleisintä Espanjassa, Italiassa, Kreikassa ja Kyproksella.

Suomessa ja Ruotsissa ylipainoisia lapsia on WHO:n mukaan enemmän kuin Tanskassa ja Norjassa. Seitsemänvuotiaista tanskalaistytöistä ylipainoisia on 20 prosenttia ja -pojista 18 prosenttia.

Tiina Laatikaisen mukaan Pohjoismaiden välisille eroille ei ole yhtä selitystä. Painoon vaikuttavat esimerkiksi ravitsemus, liikkuminen ja uni.

WHO:n tutkimuksessa havaittiin, että monet lihavuuteen liitetyt tekijät eivät väestötasolla kulje käsi kädessä lihavuuden kanssa. Lasten lihavuus ei esimerkiksi ole yleisintä maissa, joissa lapset juovat eniten sokerisia juomia tai katsovat paljon televisiota. Toisaalta lapset ovat lihavia myös maissa, joissa lapset liikkuvat paljon.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja