Nuoren syömishäiriö usein täysi yllätys: Vaatteiden alla pelkkä luuranko

Joka kymmenes tyttö tai nuori nainen kärsii syömishäiriön oireista. Se ei kuitenkaan ole pelkästään nuorten ja naisten ongelma.

Jopa alle teini-ikäiset sairastuvat ja 26 ikävuoteen mennessä noin 20 000 tyttöä tai nuorta naista ja 3000 poikaa tai nuorta miestä on sairastanut tai sairastaa syömishäiriötä.

Aikuisista alle 50-vuotiaista jopa liki 70 000 on jossain elämänsä vaiheessa sairastanut psykiatrisen häiriön kriteerit täyttävän syömishäiriön. Ahmintahäiriöstä kärsiviä arvioidaan olevan lisäksi jopa 100 000.

Tänään vietetään Älä Laihduta -päivää, sillä laihduttaminenkin voi käynnistää syömishäiriön.

Toiminnanjohtaja Pia Charpentier Syömishäiriökeskuksesta kertoo, että laihduttaminen on hyväksi silloin, kun se kun se todellisuudessa on aiheellista.

-Mutta silloin kun laihdutetaan vääristä syistä eli halutaan esimerkiksi muuttua paremmaksi ihmiseksi tai muiden silmissä hyväksyttävämmäksi tai hoidetaan sillä jotakin syvää itsetunnon haavaa, niin silloin voi laihduttaminen mennä aika helposti väärille raiteille.

Charpentier korostaa, että riskiryhmään kuuluvat sellaiset, jotka pyrkivät korjaamaan laihduttamisella jonkinlaista ”sielun haavaa”.

-Laihduttaminen ei auta siihen. Tällöin ongelmaa hoidetaan ikään kuin väärällä lääkkeellä: Lisätään vain annostusta ja saatetaan samalla mennä liian pitkälle.

Charpentier toteaa, että syömishäiriöt lisääntyvät koko ajan.

-Se heijastelee omalta osaltaan sitä, että nuorten psyykkinen pahoinvointi on valitettavasti lisääntynyt. Syömishäiriöiden lisääntyminen on yksi ilmentymä tästä.

Charpentier toteaa, että syömishäiriöstä kärsivä saa osakseen edelleen ihmettelyä ja vähättelyäkin.

Vanhempien voi puolestaan olla vaikea havaita lapsensa syömishäiriötä, sillä nuoret ovat taitavia peittelemään ongelmaansa.

-Jos kyseessä anoreksia on kyseessä niin syöminen vähenee ja yleensä aletaan esimerkiksi syödä eri ruokaa kuin muut perheenjäsenet. Bulimiasta kärsivä taas viettää pitkään vessassa aikaa aterioiden jälkeen. Vessassa oksentelu näkyy helposti kasvoista jälkikäteen. Kaiken kaikkiaan käyttäytyminen siis muuttuu hieman kummalliseksi, luettelee Charpentier.

Charpentier toteaa, että anoreksiasta kärsivä saattaa pukea päälleen niin monta vaatekerrosta, että vaatteiden alla onkin enää pieni luuranko jäljellä.

-Kyllähän vanhemmat monta kertaa ihmettelevät, että miten minä en huomannut, mutta nuoret ovat todella fiksuja ja osaavat sen peitellä. 

Lue myös:

    Uusimmat