Onko talvi peruttu kokonaan Etelä-Suomesta? Meteorologi: Käynnissä on mahdollisesti historian lämpimin tammikuu – ”Talvi jää lyhyeksi jos on tullakseen”

Tammikuun on poikkeuksellisen lämmin, mutta lämpöennätyksiin ei olla vielä ylletty. MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela ei usko mittaushistorian lämpöennätyksen rikkoutuvan tammikuussa huomisen aikana, vaikka mahdollisena sitä pitääkin.

– Eihän sitä koskaan tiedä, hän tuumaa.

Mittaushistorian lämpöennätys tammikuulta vuodelta 1973, kun lämpötilaksi mitattiin 10,9 celsiusastetta. 

Kymmenen lämpöasteen rikkoutuminen voisi olla huomenna mahdollista Ahvenanmaalla tai lounaisrannikolla.

Jokelan mukaan on hyvin mahdollista, että kuukaudesta voi keskilämpötilassa mitaten tulla jopa mittaushistorian lämpimin.

"Pysyvää talvea ei näkyvissä"

Etelä-Suomessa paikoin kylmän juhannuksen lämpötiloja lähentelevät säät johtuvat Pohjoisnavan ympärillä kulkevista voimakkaista ilmavirtauksista, joiden takia kylmä ilma ei pääse ”valumaan” etelämmäksi. Tuloksena matalapaineen alueet kulkevat Suomen ylitse vetäen mukanaan etelästä lämmintä ilmamassaa.

Jokela ei talven ystävänä vielä kuitenkaan heittäisi kirvestä kaivoon, eletäänhän vasta tammikuun puoliväliä: talvi voi tulla vasta maaliskuussakin. Lähiviikkojen ennusteet eivät kuitenkaan lupaile muutosta leudolle säätilalle.

– Talvi jää lyhyeksi jos on tullakseen. Maaperä ei ehdi jäätyä kovin syvälle, hän arvioi.

Vaikka tammikuun viimeisellä viikolla lämpötila saattaakin hieman viiletä, jatkuu sää edelleen vaihtelevana.

– Ei ole pysyvää talvea näkyvissä, Jokela arvioi.

Korjattu klo 21.34 maininta tammikuun alusta tammikuun puoliväliksi.

Lue myös:

    Uusimmat