Sää jatkuu etelässä yhä vaan lumettomana – Pekka Poudalta tyly tuomio: "Jatkossa tämä voi olla hyvinkin tyypillistä"

5:05

Ensi viikolla eteläisessä Suomessa viilenee, mutta lunta ei ole kasapäin luvassa vieläkään. Pohjois-Suomessa sen sijaan lunta tulee paikoin jopa lisää.

MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta kertoo, että sään kuukausiennusteen mukaan varsinaista talvea – pakkasta ja lunta – ei ole eteläiseen Suomeen luvassa vieläkään.

– Jatkuva sadealueiden tykitys väistyy, kun Suomeen on tulossa korkeapaineen alue ensi viikolla. Jonkinlaista kylmenemistä on siis luvassa: etelään kirkasta ja pakkasöitä luvassa, Pouta sanoi MTV Uutisten Livessä.

Mutta pian ollaan taas samassa pisteessä kuin nyt: suuressa osassa eteläistä ja keskistä Suomea sää on lauhaa, eikä lumesta ole tietoakaan.

– Tammi-helmikuun vaiheessa näyttäisi tulevan taas matapalaine, ja se tietää uudestaan lauhoja ja lämpimiä sadealueita. Melkein toivon, ettei se menisi noin, Pouta sanoo.

Hiihtolomaviikoille sää ehtii vielä muuttua

Helsingissä on turha haaveilla hiihtämisestä luonnonlumilla lähiviikkoina.

– Lapissa ja Kainuussa sen sijaan on lunta, ja sinne sitä tulee jopa lisää. 

Suomen pitkäkestoinen ja jyrkkä jako lumisen ja lumettoman alueen välillä on poikkeuksellista.

– En kyllä muista, että tätä ennen tammikuun keskivaiheilla olisi Oulu-Savonlinna -linjan eteläpuoli ollut käytännössä aivan sula. Jatkossa vastaava voi olla hyvinkin tyypillistä, Pouta sanoo.

Kuukausiennuste ei vielä aivan ulotu hiihtolomaviikoille. Pekka Poudan mukaan mitä vain voi säässä tapahtua ennen sitä.

– Aina on toivoa. Ja pitää muistaa, että nämä kuukausiennusteet ovat enimmäkseen viihdettä. Ensimmäinen viikko ja ehkä toinenkin viikko vielä ovat melko luotettavia, mutta kolmas ja neljäs viikko on jo aika epäluotettava.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja