Talvi tulee vielä eteläänkin, mutta vasta, "kun ihmiset odottavat jo kevättä" – Pekka Pouta: Loppukevään ja alkukesän sää on surkuhupaisaa

7:26
Katso, mitä Pekka Pouta kertoo tulevasta talvesta!

Talvi tulee vielä eteläänkin, lupailee meteorologi Pekka Pouta. Huono uutinen kuitenkin on, että näin käynee vasta sitten, kun ihmiset alkavat jo odottaa kevättä. Keväästä ja alkukesästä on tämänhetkisten ennusteiden mukaan tulossa viileä. Suorastaan surkuhupaisa, sanoo Pouta.

Videolta näkyy, kuinka ilmavirrat näyttäisivät tulevina kuukausina virtaavan Suomen yli. Pekka Pouta selittää myös, mitä ne aiheuttavat toiveille talvesta ja kevään lämmöstä!

MTV Uutisten meteorologi Pekka Pouta on tänään tutustunut sään kausiennusteeseen, joka ulottuu kesäkuulle saakka. Sen mukaan unelmaa talvesta ei kannata vielä hylätä, vaikka lunta saatetaankin etelässä joutua odottamaan vielä viikkoja.

– Todennäköisimmin talvi tulee etelään vasta helmikuun puolella, Pouta sanoo.

Pitkän ajan ennuste on "paras arvaus"

Ennen kuin edetään ennustuksissa yhtään pidemmälle, on syytä tarkastella pitkän ajan ennusteiden luotettavuutta. Pouta muistuttaa, että useiden kuukausien päähän ulottuvat ennusteet ovat hyvin epävarmoja ja niihin pitää ehdottomasti suhtautua varauksella.

– Joka kuukausi tulee uusi kausiennuste, joka on aika hutera. Mutta sen pohjalta voi esittää parhaan arvauksen, joka muodostuu omaan päähän. Tässä nyt seuraavaksi tulee se omaan päähäni muodostunut paras arvaus, Pouta varoittelee.

Poudan tämänkertainen paras arvaus ulottuu kesäkuun alkuun saakka.

Talveen tuloon on "toivoa ja mahdollisuuksia"

Kausiennusteen alkupuoli mukailee eilistä kuukausiennustetta, jonka mukaan eteläisessä Suomessa jatkuu vielä jonkin aikaa samanlainen syksyinen sää kuin tähän mennessäkin.

– Kuukausiennusteen mukaan etelään ei ole luvassa talvea ainakaan ennen helmikuun alkupuolta. Toivoa ei kannata kuitenkaan vielä menettää, sillä jos tähän kausiennusteeseen on yhtään luottamista, saadaan eteläänkin kuitenkin vielä talvi. Siihen on toivoa ja mahdollisuuksia.

Pouta sanoo, että tulevaisuutta kannattaa lähteä miettimään tämänhetkisestä tilanteesta:

– Tähän mennessä sadealueet ovat tuoneet lunta käytännössä Pohjois-Lappiin, missä on miltei ennätyslumet, kun taas etelä- ja länsiosa maata ovat käytännössä täysin lumetttomat.

Meteorologin mukaan vallitseva tilanne on nyt se, että ilma jakautuu lauhempaan eteläiseen ja kylmempään pohjoiseen ilmamassaan.

– Norjan ja Grönlannin välillä on pyörinyt matalapainen pitkän pitkän aikaa ja sieltä on noussut sadealueita Suomen ylle. Niiden reitti on ollut sellainen, että etelässä sade on ollut silkkaa vettä, pohjoiseen taas on tullut lunta.

Talvi tulee, kun ihmiset odottavat jo kevättä

Seuraava käänne suursäätilassa saattaa kuitenkin muuttaa tilannetta.

– Vaikka edelleen näyttää siltä, että meillä olisi etelässä yhä keskimääräistä lämpimämpää, voi käydä niin, että joku sääkartoilla näkyvistä tulevista matalapaineista saattaa ottaa vähän eteläisemmän reitin. Silloin koko Suomi joutuisi kylmemmälle puolelle ja Etelä-Suomikin saisi sateet lähinnä lumena.

– Se voi tulla käytännössä minkä matalapaineen myötä hyvänsä, jos matalapaineet ottavat sen eteläisemmän reitin. Eli talvi tulee siinä vaiheessa, kun ihmiset odottavat kevättä, Pouta sanoo ja demonstroi tilannetta sääkartoillaan.

Poudan mukaan sukset ja luistimet kannattaakin pitää esillä maaliskuun loppupuolelle saakka. Samalla tämä tarkoittaisi sitä, että kevät ei rysähdä aikana kerralla päälle.

– Kaikista voimakkain myrskyrata alkaa pikku hiljaa heikentyä maalis-huhtikuussa, kun aurinko alkaa pikku hiljaa lämmittää enemmän. Mutta näyttäisi siltä, että siinä vaiheessa, kun kevät yrittää koittaa huhti-toukokuussa, meille voisi tulla eräänlainen pidennetty kevät, Pouta maalailee.

Keväällä ja alkukesällä Suomen yllä on nykyisen kausiennusteen mukaan muuta pallonpuoliskoa matalampi paine.

– Jos tilanne on sellainen, miltä se nyt näyttää, se tarkoittaa sitä, että ilma voisi virrata meille enemmänkin pohjoisen kantilta ja tänne voisi tulla matalapaineita. Ja sitten kun me olemme joutuneet kylmemmälle puolelle, me myös pysymme siellä kylmemmällä puolella ja sadealueiden reitillä.

– Etelässä lopputalvi ja alkukevät voivat olla aika loskaiset, kun taas Lappi muuttuu kuivemmaksi.

Loppukevät ja alkukesä "surkuhupaisaa" säätä

Lämpötilat näyttävät Poudan mukaan keskimääräisiltä. Iso kontrasti syntyy kuitenkin siitä, että muulla tällä pallonpuoliskolla näyttäisi olevan paljon keskimääräistä lämpimämpää.

– En rupea sanomaan mitään lämpötiloja, mutta kesäkuun puolelle saakka on niin, että kunnolla lämpeneminen voi tapahtua todella hitaasti.

– Suomen alueella on poikkeama, joka mahdollistaa sen, että loppukevät ja alkukesä ovat taas tällaista surkuhupaisaa säätä, Pouta sanoo.

Se, mitä keskikesän juhlasta tällä haavaa voi sanoa, ei anna aihetta riemuhuutoihin. Ainakaan niille, jotka pitävät lämmöstä.

– En sulje pois olleenkaan sellaista viime vuosille tyypillistä juhannustakaan. Uusin vuodenaikaennuste antaa hyvät mahdollisuudet viileälle juhannukselle. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja