Räikeä ero! Suurin osa Suomesta on lumeton, mutta pohjoisessa tarvotaan lähes metrin hangissa – Muistatko vielä tämän lumiennätyksen? 

4:45
MTV:n meteorologi Pekka Pouta kertoo talven sääkäänteistä.

Lauhat talvikelit ovat saaneet lumirajan karkaamaan kohti pohjoista. Oulun länsipuolella sijaitseva Hailuodon saari oli eilisten lumensyvyyshavaintojen perusteella yksi maapallon pohjoisimmista lumettomista alueista.

– Keskitalven lauha sää on tehnyt tehtävänsä ja pakottanut lumirajan vetäytymään pohjoisimmillaan jo Oulun tasolle. Tämän aamun havainnoissa Hailuoto osoittautuu Suomen pohjoisimmaksi lumettomaksi alueeksi ja edustaa samalla myös yhtä maailman pohjoisinta lumetonta seutua, meteorologi kertoo.

Mäntykannaksen mukaan tilanne on Suomessa harvinainen vuodenajankohtaan nähden. Meri-Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla lumettomuuden päätekijänä on sulan Perämeren läheisyys.

– Tilastollisesti pysyvä lumipeite on tähän aikaan vuodesta jo tullut koko Suomen mantereelle.

Sodankylässä hankia riittää

Lumirajan vetäytymisestä huolimatta Suomesta löytyy runsaita hankia tälläkin hetkellä. Paksuin, eli lähes 90 senttinen lumipeite oli eilisten mittausten perusteella Sodankylän Vuotsolla. Rovaniemelläkin lunta on noin puoli metriä.

Monen mieleen on saattanut jäädä lumi-inferno, joka koettiin Merikarvialla täsmälleen neljä vuotta sitten. Paikkakunnalla satoi vuorokauden aikana 74 senttiä lunta.

Kyseessä on yhden vuorokauden aikainen ennätyskertymä Suomessa.

Meterologin mukaan vastaavia lumisateita voi olla edessäpäin vielä tänäkin talvena, jos ilma kylmenee äkillisesti ja tuuli kääntyy suotuisaan suuntaan. 

– Meret ovat nyt hyvin lämpimiä ja voivat synnyttää sankkojakin lumisateita myöhemmin talvella, jos ilmavirtaukset tuovat kylmempää ilmaa, Mäntykannas sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja