Onko sinulla kohonnut riski aivoverenkiertohäiriöön? Tee ainakin nämä kaksi muutosta elintapoihisi

Terveelliset elämäntavat pienentävät aivoverenkiertohäiriöiden riskiä myös perimänsä takia suurentuneessa sairastumisvaarassa olevilta, kertoo Uutispalvelu Duodecim. Elintapojen vaikutus on myös suurempi kuin geenien, brittitutkimus vahvistaa. 

BMJ-lehden julkaisemat tulokset perustuvat 300 000:n 40–73-vuotiaan geeni- ja elintapatietoihin. Seitsemänvuotisen seurannan aikana heistä 2 100 sairastui aivoverenkiertohäiriöön.

Geenitestien perusteella suurimmassa perinnöllisessä sairastumisvaarassa olevat sairastuivat 36 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, joiden geneettinen riski oli pieni.

Terveellisiä elämäntapoja noudattavien sairastumisriski oli puolestaan 66 prosenttia pienempi kuin epäterveellisemmin elävien, ja tämä havaittiin riippumatta osallistujien geneettisestä sairastumisriskistä.

Terveelliset elämäntavat ja tekijät olivat savuttomuus, kasviksia ja hedelmiä sisältävä monipuolinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja painoindeksi alle 30.

Videolla kerrotaan, millainen liikunta on parasta aivoille. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

0:56

Geenien vaikutuksen voi kumota elintavoilla

Brittien havainnot ovat mielenkiintoisia, sillä ne osoittavat geenien vaikuttavan aivoverenkiertohäiriöihin, mutta tuon vaikutuksen voi todennäköisesti kumota omaksumalla terveellisiä elämäntapoja. Tupakoinnin lopettaminen ja laihduttaminen ovat kaksi tärkeintä keinoa, tulokset osoittavat.

Suomessa vuosittain noin 14 000 henkilöä sairastuu aivoverenkiertohäiriöön. Näistä 75 prosenttia on aivoinfarkteja. Joka neljäs potilas sairastuu työikäisenä.

Copyright Duodecim 2018. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja