Tutkimus: Kasviksilla uskomaton vaikutus terveyteen – näin paljon sinunkin pitäisi syödä

Kasvisten syönti pidentää tutkitusti elinikää. Shutterstock

Kasvispainotteinen ja paljon hedelmiä sisältävä ruokavalio ehkäisee sydän- ja verisuonitauteja, pienentää syöpäriskiä ja pidentää elinikää, lähes sadan tutkimuksen meta-analyysi vahvistaa. Suurimmat hyödyt saa syömällä niitä noin 500–800 grammaa päivittäin.

Verrattuna tuskin lainkaan hedelmiä ja kasviksia käyttäviin 800 grammaa päivittäin nauttivien riski sairastua sepelvaltimotautiin oli 24 prosenttia pienempi, aivoverenkiertohäiriöön 33 prosenttia pienempi, sydän- ja verisuonitautioireisiin 28 prosenttia pienempi ja syöpään 14 prosenttia pienempi. Riski menehtyä seurannan aikana oli sekin 31 prosenttia pienempi, tulokset osoittivat.

Kasvisten ja hedelmien hyödyt alkoivat näkyä jo huomattavasti alhaisemmilla kulutustasoilla ja vaikutukset suurenivat mitä enemmän niitä söi. Jokainen 200 gramman lisäys kulutuksessa näkyi noin 8–18 prosenttia pienempänä sydän- ja verisuonitautien ja 3–4 prosenttia pienempänä syövän riskinä. Vaikutukset eivät kuitenkaan enää kasaantuneet 800 gramman päiväannoksen jälkeen.

Sydänoireiden ehkäisyssä hyviä olivat mm. omena, päärynä, salaatit, kaalit ja sitrushedelmät. Syöpäriskiä pienensivät vihreät ja keltaiset vihannekset sekä kaalit.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

***

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja