Nämä yleiset lääkkeet voivat nostaa riskiä aivoverenkiertohäiriöihin

Antikolinergisia lääkkeitä käyttävät iäkkäät voivat tuoreen tutkimuksen perusteella olla suurentuneessa vaarassa sairastua aivoverenkiertohäiriöihin. Antikolinergisilla lääkkeillä hoidetaan muun muassa Parkinsonin tautia, keuhkoahtaumatautia ja virtsankarkailua.

Tulokset perustuvat 26 000 keskimäärin 59-vuotiaan 18-vuotiseen seurantaan. Paljon antikolinergisia lääkkeitä käyttäneiden sairastumisriski on yli puolet suurempi kuin samanikäisten, jotka eivät ole käyttäneet kyseisiä lääkkeitä. He myös menehtyivät seurannan aikana noin kaksi kertaa todennäköisemmin.

Käytännössä nyt havaittu riski ei ole kovin suuri, mutta antikolinergiset lääkitykset ovat hyvin yleisiä, ja sen takia riskit voivat koskea monia potilaita.

Aiemmissa tutkimuksissa antikolinergisia lääkkeitä käyttävien on havaittu olevan alttiita sairastumaan myös dementiaan ja muun muassa keuhkokuumeisiin. On kuitenkin mahdollista, että riskit ainakin osin liittyvät sairauksiin, joita antikolinergisillä lääkkeillä hoidetaan.

Tulokset julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Miten estän aivoinfarktin? 

Tästä keskusteltiin Studio55.fi-ohjelmassa neurologian professori Markku Kasteen kanssa toukokuussa 2015. Katso haastattelu!

17:54

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja