Onko ravintoloiden sulkeminen oikea toimi Kainuussa? Tällaisia täsmennyksiä perustuslakivaliokunta haluaa hallituksen esitykseen

4:51
Ravintolayrittäjille korvauksia menetyksistä? Tällaisia täsmennyksiä perustuslakivaliokunta haluaa ravintoloiden sulkemissuunnitelmaan

Perustuslakivaliokunta on hyväksynyt hallituksen esityksen ravintoloiden sulkemisesta täsmennyksin.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä kertoi tiedotustilaisuudessa, että he pohtivat pitkään, että onko tämä toimi kaikilta osin oikeasuhtainen, koska se voi ajaa pienet yritykset konkurssiin.

Valiokunta esittää täsmennyksissä muun muassa, että kieltoa rajataan alueellisesti ja ajallisesti tilanteen salliessa. 

– Perustuslakivaliokunta esittää, että tämä kieltosääntely voidaan toteuttaa myös alueellisesti ja ajallisesti rajaten. Valiokunta pohti paljon kysymystä, että onko oikein, että koko valtakunnassa kuppilat ja ravintolat laitetaan tässä tapauksessa kiinni, koska epidemia on eri puolilla maata niin erilainen, Ojala-Niemelä totesi. 

– Esimerkiksi Kainuussa, jossa ei ole vielä yhtään todettua tautitapausta, niin onko sielläkin tämä oikeasuhtainen toimi. Ja täällä etelässä taas on todettu enemmän tapauksia ja sen vuoksi se on perustellumpaa. Mutta tätä paljon mietittiin, hän jatkoi.

Ojala-Niemelän mukaan perustuslakivaliokunta pitää välttämättömänä, että lailla säädetään myäs ravintoloiden sulkemisesta aiheutuneiden menetyksien kohtuullisesta korvaamisesta yrittäjille. 

– Tässä on merkittäviä haittavaikutuksia ja toimenpiteet voivat ajaa pieniä yrityksiä konkurssiin. Ja tämä voi myös johtaa lisääntyvään työttömyyteen.

Hallitus antoi eilen eduskunnalle esityksen, jolla määrätään ravintolat, kahvilat ja vastaavat suljettaviksi toukokuun loppuun asti. 

Ehdotuksen mukaan ravitsemisliikkeet suljettaisiin asiakkailta, mutta ulosmyynti olisi kuitenkin sallittua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja