Mainos

Onko maitohappobakteereista apua laktoosi-intoleranssiin? Lääkäri vastaa

Välillä kuulee, että maitohappobakteerit voisivat helpottaa laktoosi-intoleranssin oireita. Lääkäri kertoo, että tämä on mahdollista vain niin sanotussa sekundaarisessa laktoosi-intoleranssissa.

Laktoosi-intoleranssi ei ole sairaus tai allergia vaan yleensä geneettinen ominaisuus. Suomalaisista se on joka viidennellä, ja se periytyy heille vanhemmilta. Näin ollen laktoosi-intoleranssin syntyyn ei pysty itse vaikuttamaan.

– Jos laktoosi-intoleranssi on tällainen geneettinen ominaisuus, niin kuin se suurimmalla osalla on, niin siitä ei myöskään voi mitenkään parantua. Ellei sitten jotain geeniterapiaa keksitä, yleislääkäri Toni Vänni sanoo.

Hoitona laktoosi-intoleranssissa on yleisesti maitosokerin eli laktoosin välttäminen. Useimmat laktoosi-intolerantit voivat kuitenkin nauttia laktoosia pieniä määriä, kuten maitolasillisen päivässä.

Joskus kuulee, että laktoosi-intoleranssia voisi ehkäistä tai hoitaa maitohappobakteereilla.

– Se ei ole mahdollista, jos ominaisuus on perinnöllinen. Mikään maitohappobakteeri ei muuta vuosituhansia kehittynyttä geneettistä ominaisuutta tai lisää laktaasin aktiivisuutta kehossa.

Aina laktoosi-intoleranssi ei kuitenkaan ole perinnöllinen: laktaasi-entsyymin tuotantoon voivat vaikuttaa myös jotkut sairaudet.

– Jos kyseessä on tällainen ”sekundaarinen laaktoosi-intoleranssi” eli jokin infektioperäinen sairaus on syynä laktaasin sietokyvyn heikentymiselle, niin silloin joillakin voivat jotkut maitohappobakteerit auttaa, Vänni pohtii.

Sekundaarista laktoosi-intoleranssia voivat aiheuttaa esimerkiksi jotkut krooniset suolistoinfektiot.

Vänni huomauttaa, että vaikka maitohappobakteerit eivät tuotakaan laktaasia, ne voivat olla hyödyllisiä osalle laktoosi-intolerantikoista muihin oireisiin.

Lähteenä myös Terveyskirjasto

***

Aiheuttaako maito matala-asteista tulehdusta?

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, että hapatetut maitotuotteet sisältävät hyviä mikrobeja ja ovat parempia terveydelle.

1:27

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.