Maailmalla lähes kaikilla on laktoosi-intoleranssi – miksei Suomessa?

Noin joka viidennellä suomalaisella on laktoosi-intoleranssi. Muualla maailmassa ominaisuus on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Mistä tämä johtuu?

Laktoosi-intoleranssi johtuu laktaasi-nimisen ruoansulatusentsyymin puuttumisesta ihmiskehossa. Normaalissa maidossa on maitosokeria eli laktoosia, jota tämä entsyymi pilkkoo suolistossa. Jos laktaasi-entsyymi puuttuu, maitosokeri ei pilkkoudu vaan jää suolistoon.

Paksusuolessa laktoosi muuttuu kaasuksi ja muuksi aineenvaihduntatuotteeksi. Näin syntyvät laktoosi-intoleranssin oireet, kuten ilmavaivat, turvotus, ulosteen löysyys, ripuli ja kivut.

– Vaarallistahan se ei ole, mutta sinänsä epämiellyttävää, yleislääkäri Toni Vänni kertoo.

Tuhansia vuosia sitten ennen karjanhoidon ja maitotalouden yleistymistä laktoosin sietäminen oli harvinaisuus. Maito oli tuolloin käytännössä vain imeväisten lasten ruokaa.

Kun Pohjoismaissa jossain vaiheessa alettiin käyttää paljon maitoa, syntyi mutaatio, joka lisäsi laktaasin säilymistä elimistössä.

– Luonnonvalinta on alkanut suosia ihmisiä, jotka pystyvät käyttämään maitoa energiana, Vänni sanoo.

Maitoa on ilmeisesti käytetty ravintona enemmän juuri Euroopan alueella, minkä takia laktoositolerantteja ihmisiä on täällä poikkeuksellisen paljon muihin maanosiin verrattuna.

– Suomessa laktaasi-entsyymin tehon heikkenemisestä kärsii suunnilleen 18-20 prosenttia väestöstä. Afrikkalaisilla ja aasialaisilla alkuperäiskansoilla geenimuoto on jopa 80–90 prosentilla ihmisistä, kertoo Vänni.

Lähteenä myös Terveyskirjasto

***

Aiheuttaako maito matala-asteista tulehdusta?

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, että hapatetut maitotuotteet sisältävät hyviä mikrobeja ja ovat parempia terveydelle.


Lue myös:

    Uusimmat