Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Maailmalla lähes kaikilla on laktoosi-intoleranssi – miksei Suomessa?

Laktoosi-intoleranssi aiheuttaa mahavaivoja maitotuotteita nauttiessa. Kuvituskuva.
Laktoosi-intoleranssi aiheuttaa mahavaivoja maitotuotteita nauttiessa. Kuvituskuva.Lehtikuva
Julkaistu 06.09.2017 06:15

PETRA SUNDELL

Noin joka viidennellä suomalaisella on laktoosi-intoleranssi. Muualla maailmassa ominaisuus on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Mistä tämä johtuu?

Laktoosi-intoleranssi johtuu laktaasi-nimisen ruoansulatusentsyymin puuttumisesta ihmiskehossa. Normaalissa maidossa on maitosokeria eli laktoosia, jota tämä entsyymi pilkkoo suolistossa. Jos laktaasi-entsyymi puuttuu, maitosokeri ei pilkkoudu vaan jää suolistoon.

Paksusuolessa laktoosi muuttuu kaasuksi ja muuksi aineenvaihduntatuotteeksi. Näin syntyvät laktoosi-intoleranssin oireet, kuten ilmavaivat, turvotus, ulosteen löysyys, ripuli ja kivut.

– Vaarallistahan se ei ole, mutta sinänsä epämiellyttävää, yleislääkäri Toni Vänni kertoo.

Tuhansia vuosia sitten ennen karjanhoidon ja maitotalouden yleistymistä laktoosin sietäminen oli harvinaisuus. Maito oli tuolloin käytännössä vain imeväisten lasten ruokaa.

Kun Pohjoismaissa jossain vaiheessa alettiin käyttää paljon maitoa, syntyi mutaatio, joka lisäsi laktaasin säilymistä elimistössä.

– Luonnonvalinta on alkanut suosia ihmisiä, jotka pystyvät käyttämään maitoa energiana, Vänni sanoo.

Maitoa on ilmeisesti käytetty ravintona enemmän juuri Euroopan alueella, minkä takia laktoositolerantteja ihmisiä on täällä poikkeuksellisen paljon muihin maanosiin verrattuna.

– Suomessa laktaasi-entsyymin tehon heikkenemisestä kärsii suunnilleen 18-20 prosenttia väestöstä. Afrikkalaisilla ja aasialaisilla alkuperäiskansoilla geenimuoto on jopa 80–90 prosentilla ihmisistä, kertoo Vänni.

Lähteenä myös Terveyskirjasto

***

Aiheuttaako maito matala-asteista tulehdusta?

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, että hapatetut maitotuotteet sisältävät hyviä mikrobeja ja ovat parempia terveydelle.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Yllättivätkö vatsavaivat maitolasillisen jälkeen? Tästä syystä laktoosi-intoleranssi iskee aikuistumisen myötäSeurasiko sienten syömisestä ilmavaivoja tai vatsakipua? Tästä voi olla kysePömpöttääkö vatsa? Kuusi yleistä syytä turvotukselleTurvottaako? 6 yleistä syytä pömpötykselleOnko maitohappobakteereista apua laktoosi-intoleranssiin? Lääkäri vastaaLääkäri laktoosi-intolerantikoille: Pääsääntöisesti kaikki voivat nauttia lasin maitoa päivässä
RavitsemusVatsavaivatLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Ravitsemus
  • 16:52
    Ruoka

    Mitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"

  • 08:50
    Ruoka

    Näin saat salaatin joukkoon helposti kuitua ja proteiinia

  • Eilen09:34
    Ruoka

    Tätä arkiruokaa Hanna Partanen suosittelee: "Järkyttävän suuri määrä kuitua"

  • ke16:45
    Ruoka

    Ainakin yksi seikka pastapaketin kyljestä kannattaa tarkistaa

  • ke06:48
    Aamiainen

    Jo kolmannes päivän kuidun tarpeesta! Tällaista aamupalaa Hanna Partanen suosittelee