Lääkäri laktoosi-intolerantikoille: Pääsääntöisesti kaikki voivat nauttia lasin maitoa päivässä

Lääkäri kertoo, että suurin osa laktoosi-intolerantikoistakin voi nauttia huoletta lasin maitoa päivässä. 

– Jos laktoosi-intoleranssia vertaa vaikka keliakiaan, on niissä ehdoton ero. Vaikka sinulla olisi laktoosi-intoleranssi, voit käyttää maitotuotteita, jos siedät niitä. Jos on keliakia, ei ehdottomasti saa käyttää gluteenia sisältäviä tuotteita, sillä ne tuhoavat suoliston nukkavillukset, ja se on vaarallista, Terveystalon yleislääkäri Toni Vänni kertoo.

– Laktoosin käyttö ei sinänsä ole vaarallista, se on vain epämiellyttävää.

Laktoosi-intoleranssin voi diagnosoida helposti itse kotona. Jos maitotuotteiden käytön seurauksena suoli toimii poikkeuksellisesti, kannattaa kokeilla maitotuotteiden poisjättämistä ja katsoa, mitä tapahtuu. Jos maitotuotteisiin palatessa oireetkin palaavat, on helppo arvioida, onko laktoosi-intoleranssi.

Vänni kertoo, että laktoosirasituskokeesta on pääsääntöisesti luovuttu. Nykyään intoleranssi voidaan vastaanotolla todeta verinäytteestä otettavasta geenitestistä.

– Pelkästään laktoosi-intoleranssin takia on ehkä vähän turha hakeutua lääkärin arvioon. Jos on jotain laajempialaisia vatsaongelmia, jotka pohdituttavat, niin sitten tehdään muitakin tutkimuksia, Vänni kertoo.

Jos lopettaa vatsaongelmien takia laktoosia sisältävien maitotuotteiden käytön, mutta oireet jatkuvat senkin jälkeen, kannattaa Vännin mukaan hakeutua arvioon.

"Pääsääntöisesti lasi maitoa päivässä käy kaikille"

Laktoosi-intoleranssin oireet ovat Vännin mukaan yksilöllisiä.

– Pääsääntöisesti suomalaiset voivat kaikki nauttia lasillisen maitoa päivässä, vaikka siinä on kuitenkin useampi gramma laktoosia. Sitten on myös hyvin harvinaisia tapauksia, joissa voimakkaat oireet tulevat pienestäkin määrästä laktoosia, Vänni kertoo.

Joissakin antibiooteissa ja esimerkiksi ibuprofeenissa käytetään hyvin pieniä määriä laktoosia sidosaineena. Vaikka Vännin mukaan usein tapaa ihmisiä, jotka eivät mielestään voi ottaa näitä lääkkeitä, on hyvin harvinaista, että lääkkeissä oleva määrä aiheuttaisi mitään oireita.

Laktoosi-intoleranssi johtuu laktaasi-nimisen ruuansulatusentsyymin puutteesta: laktoosi ei imeydy verenkiertoon vaan jää suoleen ja kulkeutuu eteenpäin aiheuttaen esimerkiksi vatsan turvotusta, ilmavaivoja ja ripulia. Hoitona on maitosokerin välttäminen. Suomessa keskimäärin joka viides ihminen on laktoosi-intolerantikko.

Vännin mielestä Suomi on laktoosi-intoleranssin suhteen edelläkävijä.

– Täällä on tiedetty, että maidossa on laktoosia ja että sille voi olla herkkä. Meiltä löytyy paljon hylaa, vähälaktoosisia ja laktoosittomia tuotteita. Laktoosi-intoleranssi ei ole enää edes ongelma, Vänni sanoo.

Laktoosi-intolerantikot voivat myös ostaa apteekista laktaasientsyymitabletteja, joilla laktoosi-intoleranssin oireet vähenevät laktoosia sisältäviä tuotteita syödessä merkittävästi. 

Yhdessä asiassa lääkäri kehottaa laktoosi-intolerantikkoja olemaan tarkkana. 

– Jos on voimakas laktoosi-intoleranssi eikä käytä maitotuotteita, niin esimerkiksi kalsiumin ja joidenkin vitamiinien saanti saattaa vähentyä, kertoo Vänni.

Lähteenä myös Terveyskirjasto

***

Aiheuttaako maito matala-asteista tulehdusta?

Laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen kertoo, että hapatetut maitotuotteet sisältävät hyviä mikrobeja ja ovat parempia terveydelle.


Lue myös:

    Uusimmat