Mainos

Onko autosi kadonnut? Katsele ensin ympärillesi!

Onko autosi kateissa? Sitä ei välttämättä ole varastettu. On mahdollista, että se on vain siirretty.

– Ensimmäiseksi kannattaa hieman katsella ympärilleen, sillä autot siirretään usein näköetäisyydelle, naurahtaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Lähisiirto

Auto voidaan siirtää kadun toiselle puolelle tai läheiselle kadulle niin sanotulla lähisiirrolla.

– Lähisiirtoon turvaudutaan yleensä tilanteissa, joissa pysäköity auto häiritsee kadulla tehtäviä kunnostus- tai puhtaanapitotoimia, kuten lumenaurausta tai hiekoitushiekkojen poistamista, Vesalainen kertoo.

Lähisiirtoon voidaan turvautua myös, jos tiealue joudutaan tyhjentämään järjestettävän tapahtuman vuoksi.

– Virheellisesti pysäköity autokin voidaan siirtää – kuitenkin aikaisintaan kahden vuorokauden kuluttua virheellisen pysäköinnin alkamisesta, Vesalainen muistuttaa.

Mikäli virheellisestä pysäköinnistä aiheutuu selkeää haittaa tai vaaraa tien käytölle, voidaan lähisiirtoon kuitenkin turvautua nopeamminkin.

Varastosiirto

Mikäli ajoneuvolle ei voida tilanpuutteen tms. vuoksi tehdä lähisiirtoa, se saatetaan siirtää kunnan varastoon.

Ajoneuvo voidaan siirtää kunnan varastoon myös siinä tapauksessa, että sille on määrätty eri teoista useita pysäköintivirhemaksuja, jotka ovat maksamatta.

Siirtokulut

Laki ajoneuvojen siirtämisestä määrittelee, että ajoneuvon omistaja tai haltija on velvollinen korvaamaan ajoneuvon siirtojärjestelyistä, siirtämisestä, säilyttämisestä ja hallinnoinnista sekä hylätyn ajoneuvon tai romuajoneuvon jätehuollosta aiheutuneet kustannukset.

– Korvausta ei kuitenkaan saada periä, jos ajoneuvo on siirretty tiealueella tehtävän työn vuoksi ilmoittamatta asiasta ennakkoon esimerkiksi siirtotauluin, Vesalainen opastaa.

– Mikäli ajoneuvo on siirretty varastoon maksamattomien pysäköintivirhemaksujen vuoksi, myös ne pitää maksaa ennen kuin auto luovutetaan takaisin, Vesalainen muistuttaa.

Jos ajoneuvo on ollut luvattomasti kuljettajan käytössä, korvaus peritään ajoneuvon kuljettajalta.

Yksityisen tien tienpitäjä tai yksityisen alueen omistaja taikka poliisi on velvollinen korvaamaan pyynnöstään siirretyn ajoneuvon siirtokustannukset, jollei niitä saada perittyä ajoneuvon omistajalta.

Tiellä tai tiealueella järjestetyn tapahtuman vuoksi siirrettyjen ajoneuvojen siirtokustannukset voidaan periä tapahtuman järjestäjältä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.