Oireet, jotka voivat olla merkki vakavasta maksasairaudesta: "Tärkeää, että todetaan ajoissa"

Tästä syystä maksa on niin tärkeä elin 1:11
KATSO MYÖS: Tästä syystä maksa on niin tärkeä elin.

Sietämätön kutina voi olla oire autoimmuunimaksasairaudesta.

PBC eli primaari biliaari kolangiitti on autoimmuunimaksasairaus, jossa elimistössä muodostuu vasta-aineita sappiteiden rakenteita vastaan, Munuais- ja maksaliitto kertoo tiedotteessaan.

PBC aiheuttaa sappiteiden vaurioitumiseen johtavan tulehdusreaktion. Kun sairaus etenee, maksasolukko tuhoutuu ja korvautuu sidekudoksella. Tämä voi ajan kanssa johtaa maksakirroosiin.

Länsimaissa viime vuosina lisääntynyt PBC saatetaan usein todeta sattumalta vaikkapa terveystarkastuksessa kohonneiden maksa-arvojen syytä selvitettäessä. Vuosittain Suomessa todetaan 30–50 uutta tapausta. Sairaus todetaan keskimäärin 58 vuoden iässä.

Maailman PBC-päivää vietetään sunnuntaina 11.9.

Sairaus on naisilla yleisempi kuin miehillä. Synnynnäisen alttiuden voi laukaista ympäristön kemiallinen ärsytys, esimerkiksi tupakointi hiusvärit, kynsilakka, pesuaineet tai asuinympäristö.

– On tärkeää, että PBC todetaan ajoissa. Sairautta ei voida parantaa, mutta se etenee yleensä hitaasti. Nykyaikaisella lääkityksellä voidaan valtaosalla estää sairauden eteneminen kirroosiasteelle, kertoo Munuais- ja maksaliiton maksa-asiantuntija Tarja Teitto-Tuckett tiedotteessa.

PBC:n oireet – väsymys yleisin oire

Elämää häiritsevä väsymys ja sietämätön kutina eri puolilla kehoa ovat PBC:n oireita: Munuais- ja maksaliiton mukaan jopa 70 prosenttia sairastuneista kärsii sairauden jatkuessa uupumuksesta ja joka toinen sairastunut kutinasta. Joka kymmenennellä kutina on sietämätöntä.

Jos iho ja silmän valkuaiset kellertävät, on se merkki jo pitkälle edenneestä maksavauriosta. Lisäksi sairauteen voi liittyä esimerkiksi osteoporoosia, niveloireita, kolesteroliarvojen nousua sekä kuivuutta suussa ja silmissä.

Vaikka sairaus vaikuttaa merkittävästi elämänlaatuun, ulospäin sitä ei näe.

Tarja Teitto-Tuckett huomauttaa, että läheisten, ystävien tai työtoverien voi olla vaikea ymmärtää sitä, miten paljon sairaus vaikuttaa sairastuneen elämänlaatuun.

– Moni myös luulee virheellisesti, että kaikki maksasairaudet johtuvat alkoholista.

Lääkehoidon lisäksi pitkälle edennyttä PBC:ää voidaan hoitaa maksansiirrolla, niillä sairastuneilla, joille se on mahdollinen. Terveyskirjaston mukaan PBC:n vuoksi tehdyn maksansiirron jälkeen potilaista lähes 90 prosenttia on elossa vielä viiden vuoden kuluttua.

Katso myös: Maksasairaudet voivat edetä pitkälle ennen kuin ihminen havahtuu oireisiin:

Häpeä ja syyllistäminen varjostavat maksapotilaiden elämää 6:51
Millaisia maksasairauden ensioireet voivat olla? Entä miten maksasairauksia voidaan hoitaa? Katso koko Viiden jälkeen -ohjelman maksaa käsittelevä osio tästä.

Lähteet: Munuais- ja maksaliitto, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat