Järkyttävä näky: Näin vuosien juominen tuhoaa maksan

Vaihdevuodet vaaran paikka naisen maksalle 5:39

Hätkähdyttävä videoklippi, jossa vertaillaan käsin kosketellen ihmisen tervettä ja sairasta maksaa, näyttää karun totuuden siitä, mitä vuosikausien juominen saa aikaan.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, miksi vaihdevuodet ovat vaaran paikka naisen maksalle.

Nyt uutta nostetta esimerkiksi Men’s Health -sivustolla saanut video on peräisin jo vuodelta 2011 Lifechangers-nimisestä yhdysvaltalaisohjelmasta. Videolla julkkislääkäri Dr. Drew demonstroi maksakirroosin vaikutuksia.

Juttu jatkuu videon jälkeen. Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.

Maksakirroosi on vakava sairaus, joka tappaa Suomessa vuosittain yli 500 ihmistä. Yksi sen merkittävistä aiheuttajista on jatkuva ja runsas alkoholinkäyttö.

Videolla näkyy, että terve maksa on sileä, punertavanruskea ja tasaisen värinen.

Maksakirroosin vaurioittama maksa sen sijaan näyttää harmaalta, epätasaiselta ja arpiselta. Lääkäri kertoo videolla, että kyseinen elin on luultavasti peräisin joltakin maksakirroosiin kuolleelta ihmiseltä.

Oireet ilmaantuvat myöhään

Maksakirroosi on alkuvaiheessa oireeton. Siksi se voi edetä pitkälle ennen diagnoosia.

Loppuvaiheessa maksa ei enää suoriudu sille kuuluvista elintärkeistä tehtävistä, mikä aiheuttaa muun muassa keltaisuutta, väsymystä, turvotusta, tajunnan häiriöitä ja jopa syvää tajuttomuutta eli ”maksakooman”. Alkoholista johtuva maksakirroosi on myös yleisin syy maksasyövän taustalla.

Maksakirroosin kehittyminen vie runsaalla alkoholinkäytöllä noin 10–20 vuotta, joten teininä juomisen aloittaneet voivat sairastua jo kolmikymppisenä.

Suomessa suurin osa maksakirrooseista johtuu nimenomaan alkoholista. Miehillä riski lisääntyy noin 60–80 grammalla absoluuttista alkoholia päivässä, jolloin puhutaan käytännössä neljästä–viidestä ravintola-annoksesta. Naisilla määrä on vielä vähäisempi.

Maksakirroosista johtuvia vahinkoja ei voi peruuttaa, mutta lisävahingot voidaan estää, jos juominen lopetetaan tyystin.

Lähteet: Men’s Health, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat