Tiesitkö? Yhdellä sisäelimellä on ilmiömäinen supervoima – kasvattaa itse itsensä takaisin!

Toimittaja matkasi suusta vessanpönttöön: Kurkkaa suoliston sisään 2:42
Kävimme Heurekan kiehtovassa Suoliston salaisuus -näyttelyssä. Videolla matkataan suoliston läpi!

Maksalla on ilmiömäinen kyky korjata itseään, mutta turhaan ei elintärkeää elintä kannata rasittaa.

Maksa on ruoansulatuselimistöön kuuluva elimistön suurin rauhanen, joka painaa yli 1,5 kilogrammaa.

Oikean kylkikaaren alla sijaitsevalla maksalla on monia elintärkeitä tehtäviä: se esimerkiksi säätelee verensokeria, tuhoaa bakteereja ja myrkkyjä, huolehtii veren hyytymisjärjestelmästä sekä varastoi hivenaineita ja vitamiineja.

Lukuisten tehtävien taitamisen lisäksi maksa huolehtii itse itsestään – ainakin tiettyyn pisteeseen asti.

Maksa voi kasvaa takaisin entiseen kokoonsa

Maksalla on ilmiömäinen kyky korjata itseään ja toimia, vaikka vain pieni osa siitä olisi kunnossa. Itse asiassa maksa voi jopa kasvaa takaisin entiseen kokoonsa, vaikka suuri osa siitä olisi leikattu pois.

Tieteellinen aikakauslehti Frontiers kertoo, että vaurioitumisen jälkeen maksan solut alkavat muuttua ja jakautua, kunnes elin palautuu normaaliin kokoonsa.

Toisinaan vaurio on kuitenkin niin vakava, ettei maksa pysty uusiutumaan ja ihminen tarvitsee uuden maksan pysyäkseen elossa.

Yleisimmät maksansiirron aiheet Suomessa ovat krooniset maksasairaudet, äkillinen maksan vajaatoiminta, maksasyövät sekä metaboliset sairaudet, kertoo yliopistosairaanhoitopiirien tuottama Terveyskylä-verkkopalvelu.

Pidä huolta maksasta

Maksan terveyttä voi edistää vähentämällä alkoholin käyttöä, lopettamalla tupakoinnin, syömällä terveellisesti sekä liikkumalla säännöllisesti.

Kondomin käyttö, rokotusten ottaminen sekä suonensisäisten huumeiden käyttämättömyys suojaavat maksaa vaurioittavilta hepatiittiviruksilta. Lävistykset ja tatuoinnit tulee tehdä steriloiduilla välineillä.

Suomessa lähes joka neljännellä aikuisella on rasvamaksa. Yhä useammin rasvamaksa johtuu alkoholin sijaan ylipainosta. Rasvamaksa voi edetä ajan myötä maksakirroosiksi, joka puolestaan on yleisin maksasyövän syy.

Moni syöpä oireilee salakavalasti. Videolla kerrotaan, millaisesta oireesta pitäisi huolestua.

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17

Lue myös:

    Uusimmat