Nytkö alkoi influenssakausi? THL: Ensimmäinen tapaus havaittu HUSin alueella

4:50
Voiko influenssarokotteen ottaa vastaisuudessa samalla kertaa koronarokotteen kanssa? Näin vastasi THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek viime kuussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on raportoinut syksyn ensimmäisestä influenssatapauksesta. Varsinainen influenssaepidemia koetaan yleensä myöhemmin talvella.

THL:n tartuntatautilääkäri Viivi Seppänen kertoo MTV Uutisille, että syksyn ensimmäinen influenssatapaus todettiin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella syys-lokakuun aikana. 

Viime kuun alusta lähtien hengitystieperäisiä virusinfektiota on Seppäsen mukaan raportoitu muutenkin aiempaa enemmän. Erityisesti ovat lisääntyneet raportoidut parainfluenssat ja rinovirukset.

Seppäsen mukaan ensimmäiset influenssatapaukset ovat tyypillisesti matkailun mukanaan tuomia.

– Tällä hetkellä maailmallakin on todettu vielä vain vähän influenssatapauksia ja erityisesti influenssavirus AH3:a. Tapauksia on ollut lisääntyvissä määrin, mutta epidemiasta ei voida puhua, Seppänen kertoo. 

Sitä, miten hyvin influenssarokote vastaa Suomeen tulevaa virusta, ei voi Seppäsen mukaan vielä ennakoida.

– Rokotteen osuvuudesta voidaan kertoa tarkemmin, kun influenssaviruksista alkavalla influenssakaudella saadaan tarkempia analyyseja. Tällöinkin on toki huomioitava, että useita influenssaviruksia voi kiertää saman kauden aikana yhtäaikaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja