Influenssarokotteet nyt jaossa – voiko sen ottaa samaan aikaan koronarokotteen kanssa?

Jos ei pysty ottamaan koronarokotetta, miten tulisi toimia? Ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa 1:09
Katso myös: Jos ei pysty ottamaan koronarokotetta, miten tulisi toimia? Ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa.

Monella suomalaisella on koronarokotteen tehosteannoksen otto edessä, ja osalla kansasta on vielä ensimmäinenkin piikki saamatta. Samaan aikaan alkamassa on influenssakausi rokotuksineen. Voiko näistä eri rokotteista muodostua ottajalleen riski?

MTV Uutiset kysyi tätä THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekiltä, eikä hänen tiedossaan ole, että näiden rokotteiden yhteisvaikutuksella olisi negatiivisia vaikutuksia.

Asiaa on tutkittu arvostetussa Oxfordin yliopistossa, Nohynek kertoo.

– He ovat antaneet erilaisia koronarokotteita ja erilaisia influenssarokotteita samanaikaisesti, ja ainakaan niissä tutkimuksissa ei ole tullut esille mitään huolestuttavaa, hän sanoo.

– Nämä haittavaikutukset ovat olleet hyvin samanlaisia, jos influenssarokotus tai koronarokotus olisi annettu eriaikaisesti. Sen lisäksi, kun on mitattu vasta-aineita ja solusitoisen immuniteetin vasteita, niin ne ovat olleet ihan yhtä hyviä tällaisen yhteisantamisen yhteydessä verrattuna siihen, jos rokotteet olisi annettu eriaikaisesti.

Kolmannessa rokotteessa ei kohonnutta riskiä

Yleisesti on huomattu, että toinen rokote, tehostepiikki, on aiheuttanut enemmän haittavaikutuksia ensimmäiseen rokotteeseen verrattuna.

Ilmiössä on kyse siitä, että ensimmäinen rokote toimii. Se saa kehossa aikaan taistelureaktion toisessa rokotteessa tunnistamaansa virusta vastaan.

THL:n Nohynekin mukaan alustavat tiedot kertovat siitä, että kolmas rokotekierros saa luultavasti aikaan saman, mutta ei enää vahvempina haittavaikutuksina ilmenevää reaktiota.

– Väestöpohjan tietoa saadaan nyt Israelista, jossa kolmansia annoksia annetaan jo koko väestölle.

Tulokset ovat toistaiseksi olleet hyvin rohkaisevia, hän kertoo.

– Kolmas annos ei ole lisännyt haittareaktioita.

– Me itse olemme menneet varovaisuusperiaatteella Suomessa. Me emme suosittele kolmatta rokoteannosta alle 30-vuotiaille miehille sen vuoksi, että se huoli on ollut, että jos kolmas annos lisäisi sydänlihaksen tulehduksia, niin sitä emme halua saada aikaan, hän sanoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Tutkimus vasta-aineiden määrän laskusta on huomattu myös THL:ssä – näin se otetaan huomioon Suomen rokotussuunnitelmassa 2:56
Vasta-aineiden määrän luultua nopeampi lasku on huomattu myös THL:ssä – näin se otetaan huomioon Suomen rokotussuunnitelmassa, kertoo ylilääkäri Hanna Nohynek.

Rokote turvallisempi kuin tauti

Erityisesti Modernan rokotteen yhteydessä on havaittu nuorilla, alle 30-vuotiailla miehillä muita korkeampi riski saada sydänlihastulehdus. Riski on suurin toisen annoksen jälkeen.

Lähes 100 000 alle 30-vuotiasta suomalaismiestä ehti saada Modernan rokotteen ennen THL:n ohjetta antaa tälle ryhmälle vain Pfizerin rokotetta.

Nohynek toivoo, että THL:n tapa reagoida havaittuihin haittoihin ei vaikuta alentavasti luottamukseen terveysviranomaisia kohtaan, vaan että vaikutus olisi päinvastainen.

– Toivoisin, että ihmiset ymmärtäisivät, mikä tämän haitan suhde hyötyyn on. Koronatautiin itseensä voi liittyä sydänlihaksen tulehdus ja monta muuta eri elimen vauriota puhumattakaan pitkästä covidista.

Hän kertoo THL:n seuraavan hyvin herkästi turvallisuus- ja rokotetehosta kertovia tietoja ja analyysejä. Nyt toimittiin varovaisuusperiaatten perusteella, vaikka havaitut sydänlihastulehdukset ovat olleet hyvin harvinaisia.

– Tällä hetkellä on paljon turvallisempaa ottaa rokote kuin sairastua koronatautiin.


Lue myös:

    Uusimmat