Tuleeko koronarokotteista influenssarokotteiden tavoin pysyvä ilmiö virusvarianteista huolimatta? Näin ylilääkäri vastaa

Rokotettujen vasta-aineet laskeneet odotettua nopeammin – pitääkö tästä huolestua, ylilääkäri Hanna Nohynek? 23:51
Rokotettujen vasta-aineet laskeneet odotettua nopeammin – pitääkö tästä huolestua, ylilääkäri Hanna Nohynek?

Riittääkö kaksi annosta koronarokotetta vai tuleeko koronarokotteesta influenssarokotteiden tavoin pysyvä ilmiö? Entä, millainen uhka virusvariantit ovat `korona rokotteille?

Koronarokotteen antaman suojan kestosta on tällä hetkellä tarkkailun alaisena. 

Samaan aikaan Suomessa on käynnissä jo kolmas rokotekierros – tosin vakavasti immuunipuutteisille sekä heille, jotka kaksi rokotetta saivat hyvin lyhyen aikavälin sisään.

Tuleeko koronarokotteesta lopulta kuin influenssarokote, joka otetaan uudelleen ja uudelleen?

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan toistaiseksi on liian aikaista antaa yksiselitteistä vastausta. 

Hänen mukaansa aika näyttää, kuinka hyvän ja pitkäaikaisen suojan kolme koronarokoteannosta antaa. 

– Vielä on liian ennenaikaista sanoa, ovatko koronarokotteet kuin ylipäänsä ei-elävät rokotteet, että perussarja koostuu kolmesta annoksesta 2+1-tyylisesti.

– Jos näin on, tulevaisuus voi näyttää siltä, että tehosteannoksia ei sen jälkeen tarvita kuin joissakin riskiryhmissä, joilla on huonompi vaste keskimäärin rokotteille tai teho hiipuu, Nohynek selventää. 

Toistaiseksi Israelista saadut alustavat tutkimustulokset lupaavat hyvää.

– Kolmannen annoksen jälkeen vasta-aine- ja solusitoiset vasteet monikertaisesti vahvistuivat. Mutta kuinka pitkälle vahva suoja kantaa, on ajan kysymys.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Jos ei pysty ottamaan koronarokotetta, miten tulisi toimia? Ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa 1:09
Jos ei pysty ottamaan koronarokotetta, miten tulisi toimia? Ylilääkäri Hanna Nohynek vastaa

Millainen uhka virusvariantit ovat koronarokotteelle?

Rokotteen antaman suojan lisäksi asiaan vaikuttaa itse koronavirus, joka on jo tähän mennessä mutatoitunut useaan kertaan. 

Tällä hetkellä koronaviruksen delta-variantti on valtavirus maailmanlaajuisesti. Virukset muuntautuvat koko ajan: delta-variantillekin on Nohynekin mukaan syntynyt jo alavariantteja. 

– Se on evoluutiota: Mitä enemmän virus pääsee lisääntymään, sitä suurempi mahdollisuus on sille, että viruksen rakenteesta jokin muuttuu.

Toistaiseksi koronarokote on purrut tehokkaasti kaikkiin koronaviruksen valtavariantteihin, ja tehokkaasti estänyt ihmistä sairastumasta vakavaan tautimuotoon.

– Niin kauan kuin evoluutio ei vaikuta viruksen rakenteessa niihin kohtiin, joihin rokote kohdistuu, niin kauan olemme turvassa. 

Mutta kuinka käy, jos Kiinan Wuhanista alkunsa saanut virus muuntautuu rakenteeltaan niin paljon, että se onnistuu väistämään rokotesuojan?

– Jos näin tapahtuu, tarvitsemme todennäköisesti räätälöityjä rokotteita. Tällä hetkellä näyttää oikein hyvältä, Nohynek toppuuttelee. 

Sairastavatko kaikki koronaviruksen ja onko laumasuojassa mitään järkeä? THL:n Mika Salminen piinapenkissä 4:29
Sairastavatko kaikki koronaviruksen ja onko laumasuojassa mitään järkeä? THL:n Mika Salminen piinapenkissä

Lue myös:

    Uusimmat