Ennätyspuhuri keinutti Viking Gabriellaa yön yli – MTV Uutisten toimittaja raportoi paikan päältä: "Aamupala pysyi pöydällä"

MTV Uutiset myrskyn keskellä - toimittaja raportoi Itämeren tyrskyistä läpi yön 0:29
Tältä laivalla näytti alkuillasta, kun Viking Gabriella oli matkalla Tukholmasta Suomeen tuntuvassa myrskyssä.

Myrskyn merkit ovat todellakin aistittavissa Viking Gabriellalla, joka on parhaillaan matkalla kohti Suomea. Laiva lähti klo 17.30 Suomen aikaa kohti Helsinkiä ja saapuu satamaan noin puoli yhdeltätoista keskiviikkona. 

Toimittaja Jukka Lehto oli myrskylaivan kyydissä ja raportoi yön tunnelmia vuoden pahimman myrskyn keskeltä.

Kaikille läntisille merialueille annettiin viime yönä aallokkovaroitus. Yleisesti aallonkorkeus on merellä yli 5 metriä, kommentoi meteorologi Miina Manninen sunnuntai-iltana. Mannisen arvion mukaan pahin keli on Ahvenanmaan ja Tukholman välillä.

– Ahvenanmerellä ja Selkämeren eteläosassa aallot nousevat jopa seitsemään metriin, Manninen kertoo.

MTV Viking Gabriellalla

Seuranta on nyt päättynyt.

klo 9.50: Laiva saapuu satamaan noin kolmen vartin päästä. Kokonaisuutena matka ei ollut niin paha kuin pelkäsin, näyttää siltä, että tuulen suunta ja merialueen hyvin tunteva kapteeni tekivät matkasta siedettävän. 

Juttelin aamulla muiden matkustajien kanssa, jotka sanoivat, että vaikka matka oli normaalia keinuvampi, silti hekin olivat saaneet nukutua yhtälailla hyvin. Missään vaiheessa laivalla en nähnyt mitään suurempia tuhoja, bändi ei soittanut niin pitkään, kuin oli suunniteltu, koska yökerho suljettiin aiemmin. Ihmiset näyttivät hyväntuulisilta, joten kokonaisuuten uskon, että muillakin meni matka hyvin.

klo 8.06: Henkilökunta kertoi, että laiva meni vähän eri reittiä kuin normaalisti. Tuulen suunta oli meille hyvä, siksi tämä myrsky ei tähän laivaan tuntunut. Mutta Tukholman suuntaan menevät laivat ovat kärsineet varmasti enemmän tästä kelistä. 

Meidänkin laivalla tuulen huippunopeus on henkilökunnan mukaan ollut yli 40 m/s, joten todella kovassa tuulessa ollaan menty, mutta takatuuli teki tästä helpompaa. Viime yönä tuulen nopeuden ennätys meni rikki.

Laivalla tarjoiltiin aamupalaa, joka pysyi pöydällä.

klo 7.20: Myrskylaivan tilanne on rauhoittunut hieman yön pahimmasta keinahtelusta. Tilanne on nyt eri kuin yöllä, keli ei ole enää pahentunut ja matkanteosta on tullut helpompaa.

Yön sai nukuttua hyvin, toki edelleen kulku on normaalia pomppuisempaa, mutta ei lähellekään sitä, mitä yöllä ennen Maarianhaminaa. Vähän kuin junalla mentäisiin, mutta ei enää epämukavaa. 

En tiedä tarkalleen, millainen keli yöllä oli, mutta joko tuuli oli oikeasta suunnasta tai laivan kapteeni osasi hommansa, mutta tämä ei ollut lähellekään niin paha matka kuin oletin. 

Laivan keinuminen sai yöllä myös merisairaaksi, jolloin työnteko keskeytyi hetkeksi. Olo ei ole vieläkään normaali, mutta nyt siedettävä. Yhdessä kohdassa yöllä tosiaan mennen Maarianhaminaa, oma olo meni todella huonoksi, mutta kaikki tavarat pysyivät pöydällä ja yöllä en nähnyt suurempia tuhoja. Huomattavasti pahemminkin olisi voinut mennä.

klo 1.30: Turvallisuusmiehen mukaan nyt on ohitettu pahimmat merialueet tämän myrskyn osalta. Laivan keinuminen vaikuttaa toden totta hieman rauhoittuneen.

Henkilökunta sanoo, että pahempaankin keliin oli varauduttu. Tuulen suunta saattoi olla tällä kertaa sellainen, ettei se ryökyttänyt laivaa niin pahasti kuin pelättiin. Tuntuvasti kyllä, mutta kun toimittajakin on toennut lääkkeen avulla huonosta olosta ja laivan meno rauhoittunut sekä yökerhossa että merenkäynnin osalta, alkaa uni maistua. 

Raportointi jatkuu, jos tilanne muuttuu yön aikana. Viimeistään aamulla nähdään, millainen oli tämä risteily, joka ajoittui sattumalta tähän poikkeuksellisen rajuksi kuvailtuun myrskyyn. 

klo 01.00: Laiva keinuu nyt pahemmin kuin tähän mennessä kertaakaan. Ottamani vahvempi pahoinvointilääke sen sijaan alkaa vaikuttaa, ja herään taas hiljalleen henkiin. Yökerhossa on väkeä vähän, mutta ne, jotka sinne ovat tulleet, tanssivat. 

Huonovointisia ihmisiä ei käytävillä näy, vaikuttaa siltä, että suuri osa matkustajista on mennyt tänään aikaisin nukkumaan. Myöskään tuhoja tai vahinkoja ei aluksella näy, vaikka keinuminen on todella tuntuvaa. Taxfreessä näyttää olevan kaikki paikoillaan.

klo 00.40: Jatkuvasti kuuluu kovia jysähdyksiä, niin kuin joku löisi naapurissa ovea kiinni täysillä. Viimeiset kymmenen minuuttia ovat olleet jo vähän paremmat, ilmiselvästi saaristo alkaa vaikuttaa.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

klo 00.15: Hieman puolen yön jälkeen olo laivalla alkaa olla kamala. Huono olo iski nopeasti, muutamassa kymmenessä minuutissa. Ei oikein pysty tekemään mitään, pakko ottaa lepoa. Nappaan hieman vahvempaa pahoinvointilääkettä, ettei mene ihan oksentamiseksi tämä matka.

Laivan keinuminen vaihtelee todella paljon, välillä meno on vakaampaa, välillä keinuttaa huomattavasti enemmän. Seitsemännessä kerroksessa olo on vähän parempi kuin ylemmissä kerroksissa.

klo 23.00: Ulkona tuulee jo kovaa, Tallink Siljan alus näkyy pimeydessä Vikingin vierellä. 

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

22.30: Myrsky heittelee myös laivan muusikoita. Disco Inferno -yhtyeen kanssa Gabriellalla esiintyvä Jouni Apajainen ei kuitenkaan ole ensimmäistä kertaa myrskyisellä säällä merellä esiintymässä. 

– Muutaman kerran olen ollut ja selvinnyt, ei ole odotettavissa, että tulisi huono olo, hän kertoo.

Yhtyeelle laivan keinuminen tuo omat haasteensa eikä keikkaa välttämättä pystytä vetämään läpi ihan normaalisti.

– Liikumme lavalla tosi paljon. Eilenkin oli tuulista ja tuli muutaman kerran pötköteltyä rumpujen päällä, kun keinahdus tuli äkkiarvaamatta. 

Tanssiin ei keinuminen kuitenkaan vaikuttanut ja samanlaista menoa Apajainen toivoo tältä illalta.

klo 22: Aluksen huojuminen voimistui puolessa tunnissa huomattavasti, kello 22 maissa myrskyn voiman tunsi jo selvästi. Pahin on kuitenkin odotettavissa puolen yön maissa, kun laiva on avomerellä.

Ulkokannella tuuli tuntui kello 22 maissa jo niin voimakkaalta, että sinne meneminen ja piiskaavan sateen armoille joutuminen ei houkuta enää yhtään. Muutama urhea tupakoitsija uhmaa myrskytuulia ja yrittää sauhutella suojassa.

klo 21.30: Yksi matkustajista on laulaja Nina Tapio, joka tunnustaa, että lähestyvä myrsky pelottaa.

– Kyllä täytyy tunnustaa, että olen vähän sellainen jänishousu ja pelkään, että tulen huonovointiseksi. Mutta taktiikkani on se, että käymme nyt syömässä vähän iltapalaa ja sitten ajattelin mennä kymmeneltä nukkumaan. Pistän kädet ristiin ja herään aamulla oikein hyvin nukutun yön jälkeen.

klo 21: Lehdon mukaan laivan henkilökunta alkoi paketoida myymälän hyllyjä muoviin jo alkuillasta. Tämä tehdään sen vuoksi, etteivät pullot ja tuotteet putoa laivan keinuessa. Ensimmäiset lasit tulivat jo alas pian illalla, henkilökunta korjasi ne nopeasti pois.


klo 20: Henkilökunta kertoi jo aiemmin, että tilanteeseen ja myrskyyn on varauduttu. Laivan infossa henkilökunnalla on matkapahoinvointilääkkeet valmiina, vakavammissa tapauksissa apuun voi tulla myös laivan terveydenhoitaja.

Toistaiseksi toimittajan oma pahoinvointi on pysynyt poissa. Sen verran keli pelotti etukäteen, että kävin ostamassa akupunktiorannekkeet, joita henkilökunta suositteli. Lisäksi otin pahoinvointilääkkeen, joka toistaiseksi on pitänyt pahoinvoinnin poissa.

Keinunta kasvaa kuitenkin niin paljon, että taidan hakeutua laivan keskiosaan ja alempaan kerrokseen, jotta matkanteko olisi mukavampaa.

Jo nyt laiva keinuu niin paljon kuin kovimmassa myrskyssä, jossa olen ollut. 

Aikamoiseen vuoristorataan ollaan siis joutumassa! 


Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat