Kapteeni Jan-Tore ohjastaa risteilijää, joka raivaa tietään läpi vuoden pahimman myrskyn kohti Maarianhaminaa: "Epämukavalta tämä matkanteko voi paikoin tuntua"

Sää muuttumassa jopa erittäin vaaralliseksi 3:48

Viking Cinderellan kapteeni Jan-Tore Thörnroos istuu rauhallisen oloisena laivansa komentosillalla ja vastailee puheluihin. Edessä on vuoden pahin myrsky, mutta se ei yli 30 vuotta merillä ollut konkaria tunnu huolettavan.

– No onhan siellä puuskissa tuulen nopeus yli 30 metriä sekunnissa, mutta keskimääräinen tuuli on toki alempi eikä saariston suojassa tuuli puhalla noin paljon, hän sanoo.

– Myrsky on edessä, mutta ajamme hiljempaa ja voimme muuttaa vähän reittiä, jos tarve vaatii.

Cinderella liikennöi välillä Tukholma‒Maarianhamina ja lähtee päivittäin Tukholman Stadsgårdenista illalla ja palaa takaisin seuraavana päivänä iltapäivällä.

Thörnroosin mukaan laivan vakaajat ovat käytössä, ja ne auttavat myös tasoittamaan keinuntaa.

– Epämukavalta tämä matkanteko voi paikoin tuntua, pärskeitä lentää paljon ja jonkun verran on keinuntaa, mutta ei tässä sen kummallisempaa ole, vakuuttaa kokenut kapteeni.

Tämän kokoluokan myrskyt ovat kokeneellekin kapteenille harvinaisempia. Thörnroosin mukaan sää voi olla näin vaikea muutaman kerran vuodessa.

Laivayhtiöillä on selkeät toimintamallit, joita käytetään, kun edessä on kova myrsky.

– Viking Line on tilannut merenkulkuun tarkoitetun sääennusteen Ruotsin hydrologian ja ilmatieteen laitokselta. Sen perusteella nähdään päivittäin, millainen sää on tulossa tuntien tarkkuudella. Toki meidän pitää suunnitella matkaa hieman eri tavalla jos on tuulisempaa, mutta hyvä valmistautuminen takaa sen, että meillä ei tule olemaan ongelmia, Thörnroos sanoo.

– Joskus lähtöä voidaan viivästyttää muutama tunti, mutta tärkein asia on turvallisuuden kannalta sopiva ajonopeus.

Pelkästään tuulen voimakkuus ei kerro kaikkea, vaan myös tuulen suunnalla on suuri merkitys. Ravintolat ja taxfree joutuvat joskus sulkemaan ovensa, jos tuulen suunta on hankala ja aallot tulevat niin, että laiva alkaa keinua rajummin.

– Aika harvoin joudumme sulkemaan mitään palveluita, mutta joskus se on tarpeen. Isoin turvallisuusongelma on putoilevat tavarat emmekä halua, että mitään vahinkoja sattuu.

Hänen mukaansa tilanne kestää joskus muutaman tunnin, jonka jälkeen palvelut toimivat taas.

Toimittaja Jukka Lehto on matkalla Suomeen Viking Gabriellan kyydissä ja raportoi matkan vaiheista ja tunnelmista läpi yön.

Tuulet voimistuvat ensi yön aikana läntisillä merialueilla ja Länsi-Suomessa myrskylukemiin. Tuuli puhaltaa yli 21 metriä sekunnissa ja puuskissa tuuli voi olla jopa lähellä 30 metriä sekunnissa.

– Näin kovia myrskytuulia on kerran tai pari vuodessa. Myrsky näin laajalla alueella on poikkeuksellista. Ensi yönä ja huomenna päivällä kaikki laivat kulkevat myrskyssä, niin Tallinnan kuin Tukholmankin suunnasta, Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko kertoo.

Oikaisu 20.50: Cinderella matkaa kohti Maarianhaminaa, ei Helsinkiä, kuten jutun otsikossa ensin virheellisesti kerrottiin.

Lue myös:

    Uusimmat