MTV seuraa: Poikkeuksellisen laaja, jopa hirmumyrskylukemissa puhaltava myrsky on saapumassa Suomeen: "Huomenna tuuli on vaarallinen myös maa-alueilla"

Suomea lähestyy parasta aikaa kova talvimyrsky, joka on voimakkaimmillaan merellä ensi yönä ja maa-alueilla huomenna. MTV Uutiset seuraa myrskyn vaikutuksia ympäri vuorokauden. 

Tuulet voimistuvat ensi yön aikana läntisillä merialueilla ja Länsi-Suomessa myrskylukemiin. Tuuli puhaltaa yli 21 metriä sekunnissa ja puuskissa tuuli voi olla jopa lähellä 30 metriä sekunnissa.

– Näin kovia myrskytuulia on kerran tai pari vuodessa. Myrsky näin laajalla alueella on poikkeuksellista. Ensi yönä ja huomenna päivällä kaikki laivat kulkevat myrskyssä, niin Tallinnan kuin Tukholmankin suunnasta, Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko kertoo.

Myös Ilmatieteenlaitos on varoittanut säästä kuvaten sitä paikoin erittäin vaaralliseksi.

Puuskissa jopa hirmumyrskylukemia

Forecan meteorologi Joanna Rinne kirjoittaa blogikirjoituksessaan, että ensi yön myräkkä tulee olemaan todella kova.

– Silloin Suomessa puhaltavat tuulet, joiden kaltaisia en muista ennusteessa nähneeni 10 vuoden meteorologityön aikana ehkä kertaakaan. Voimakkaat myrskytuulet puhaltavat koko Pohjanlahdella, puuskissa on odotettavissa jopa hirmumyrskylukemia, Rinne kirjoittaa.

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan merkitsevä aallonkorkeus ylittää yöllä seitsemän metriä Pohjois-Itämerellä, Ahvenanmerellä ja Selkämeren eteläosassa.

Selkämeren pohjoisosassa, Merenkurkussa ja Perämerellä merkitsevä aallonkorkeus ylittää viisi metriä.

Huomenna tuulee mantereellakin

Huomenna kovat tuulet saapuvat myös mantereelle ja tuuli voi olla maa-alueillakin myrskylukemissa. Yöllä tuuli puhaltaa Suomen länsiosassa ja keskivaiheilla, ja aamulla tuulennopeus on noin 20 metriä sekunnissa maan etelä- ja keskiosissa.

– Se on vaarallinen tuuli, joka voi kaataa puita ja lennättää tavaroita sekä puiden oksia. Kovimmat puuskat heikkenevät aamupäivällä, Alanko kertoo.

– Seuraavat 24 tuntia puhaltaa koko ajan jossain päin maata. Ainoastaan Pohjois-Lapissa ei ylletä koviin tuulilukemiin.

Rinteen mukaan maa-alueilla tuulilukemat eivät ole yhtä dramaattisia kuin merellä, mutta niitä ei kannata väheksyä.

– Tuulen voimakkuus nousee silti tasolle, jota maa-alueilla harvoin nähdään. Tuuli on puuskaista, joten ajoittain tuuli on selvästi keskituulta voimakkaampaa. Tuulituhot ovat hyvinkin todennäköisiä, Rinne kirjoittaa Forecan blogissa.

Sää kylmenee

Tuulen lisäksi huomenna sataa lunta koko maassa. Sateet tulevat lumena etelässäkin.

– Lunta voi sataa 5-10 senttimetriä aivan Etelä-Suomessakin ja voimakas tuuli kinostaa lunta, Alanko sanoo.

Sateet heikkenevät keskiviikkoaamun aikana Länsi- ja Pohjois-Suomessa.

– Tällä hetkellä satelee koko maassa etelästä Lappiin, ainoastaan etelässä sateet tulevat nyt vetenä.

Sää myös kylmenee ja keskiviikko on pakkaspäivä koko maassa.

– Aamulla etelässä on liukasta ja jäistä ja lumi haittaa näkyvyyttä.

Torstaina kireä pakkaspäivä

Pakkaslukemat vaihtelevat keskiviikkona paljon koko maassa.

– Huomenna etelässä ollaan lähellä viittä pakkasastetta, pohjoisessa on 10-25 astetta pakkasta. Pureva hyytävä pohjoistuuli puhaltaa koko keskiviikon, Alanko kertoo.

Pakkassää jatkuu koko loppuviikon. Ainoastaan länsirannikolla saatetaan käydä plussan puolella.

– Pitkäaikaista lauhtumista ei ole tapahtumassa lähiaikoina. Lumi jää ainakin muutamaksi päiväksi maahan. Torstai on selkeä ja kireä pakkaspäivä koko maassa.

Lue myös:

    Uusimmat