Mainos

Toimittajan kommentti: Ensi yön laivamatkaa en unohda ehkä koskaan – MTV Uutiset raportoi mereltä läpi yön

0:29

Varatessani matkaa uudenvuoden päivälle, en todellakaan tiennyt millainen myrsky olisi tulossa. Olen kokenut laivamatkaaja, mutta isommassa myrskyssä, jossa tavarat lentelevät pöydiltä, olen ollut vain kerran, kirjoittaa toimittaja Jukka Lehto.

Lehto lähtee illalla Tukholmasta kohti Suomea Viking Gabriellalla kello 17.30 Suomen aikaa. Hän raportoi MTV Uutisille mereltä pitkin iltaa ja läpi yön, millaista on matkustaa poikkeuksellisen kovassa merenkäynnissä.

Suomea lähestyy parasta aikaa kova talvimyrsky, joka on voimakkaimmillaan merellä ensi yönä ja maa-alueilla huomenna. 

Tuulet voimistuvat ensi yön aikana läntisillä merialueilla ja Länsi-Suomessa myrskylukemiin. Tuuli puhaltaa yli 21 metriä sekunnissa ja puuskissa tuuli voi olla jopa lähellä 30 metriä sekunnissa.

– Näin kovia myrskytuulia on kerran tai pari vuodessa. Myrsky näin laajalla alueella on poikkeuksellista. Ensi yönä ja huomenna päivällä kaikki laivat kulkevat myrskyssä, niin Tallinnan kuin Tukholmankin suunnasta, Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko kertoo.

Lehto uskoo, että pitkästä aikaa edessä on matka, jonka hän muistaa ihan varmasti.

Kestääkö laiva, kestääkö kunto?

Viimeisen vuoden aikana olen kulkenut Ruotsin ja Suomen välisen matkan muutaman kymmenen kertaa, mutta nyt joudun pitkästä aikaa oikeasti miettimään, miten valmistaudun matkaan.

Tiedän, että kuulun noin kolmasosaan ihmisiä, jotka kärsivät matkapahoinvoinnista ja joille se voi tulla varsin rajuna ilman ennakkovarautumista.

Myrsky merellä jakautuu kahteen osaan omassa mielessä: kuinka oma fyysinen kunto kestää sen ja uppoaako laiva. Jostain syystä en ole koskaan laivalla pelännyt rakenteiden kestävyyttä ja keinuntaa, vaikka uutismaailmassa eläneenä keulaportit ja jättiaallot ovat edelleen muistissa.

En pelkää, että laiva uppoaa, sillä luotto laivan henkilökuntaan ja laivojen kestävyyteen on korkealla. Mutta pelkään sitä, että oma fyysinen kunto menee niin huonoksi, että joudun pyytämään apua.

Lääkkeet naamaan ajoissa

Miehet eivät lue käyttöohjeita, käytä karttaa tai pyydä apua.

Illan cocktail alkaa kuitenkin valmistua. Ensimmäinen ja tärkein asia oli käydä eilen hakemassa matkapahoinvointilääkettä. Ainakin ruotsalaisessa apteekissa löytyi perinteistä pilleriversiota, mutta myös matkapahoinvointipurukumia ja myös akupunktioranneke, jonka väitettiin helpottavan oireita.

Kun lääkkeen muistaa ottaa ajoissa, Helsinkiin suunnatessa ensimmäisen kerran kun lähdetään satamasta ja toisen kerran kun aletaan lähestyä Ahvenanmaata, olo tulee olemaan helpompi. 

Tässä kohdassa riittävä doping on suorastaan suositeltavaa, mutta se ei todellakaan tarkoita alkoholia, vaan laivan myymälästä haettavaa muutamaa vesipulloa ja energiajuomaa.

En tiedä, miten terveysalan ammattilaiset tähän suhtautuvat, mutta omalla kohdalla energiajuomat ovat muutaman kerran olleet pelastus aikaisemmin nautitun energian purkauduttua toaletissa puheluna Norjaan, kuten pahoinvointia joskus leikkisästi kutsutaan.

Vaikka Pyhä Yrjö kutsuisi toistuvasti, energiajuoma ja vesi pitävät sen verran kunnossa, että pystyy omin jaloin kävelemään laivasta mantereelle.

Luotan siihen, että sopivalla lääkityksellä ja oikealla asenteella tästä myrskyisästä matkasta selvitään, saattaapa olla että tästä matkasta jää monta hauskaakin tarinaa kerrottavaksi.

Katsomo-video ei ole saatavilla


Myrsky on jo vaikuttanut laivojen kulkemiseen. Tukholmasta viime yönä palannut Viking Linen Mariella ei päässyt pysähtymään Maarianhaminassa, vaan se tuli suoraan Helsinkiin.

Lisäksi Viking Line on perunut Rosella-aluksen iltalähdön, jonka piti lähteä kello 18.30 Maarianhaminasta. 


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja