Mainos

Nyt löytyi yllättävä apu – kimalaisista mallia turvalliseen liikenteeseen

Mahdollisesti jo lähitulevaisuudessa liikenteen seassa ajaa tavallisten autojen lisäksi itsestäänajavia autoja.

Itsestäänajaviin autoihin liittyy teknisiä haasteita, jotka vaativat ratkaisuja. Ajoneuvojen välinen kommunikaatio ja liikennemerkkien huomioon ottaminen ei ole helppoa, sillä sitä varten varattu taajuuskaista on pieni ja täyttyy helposti esimerkiksi ruuhka-aikaan, kirjoittaa IEEE Spectrum.

– Kaista loppuu nopeasti, sanoo sähkö- ja tietotekniikan professori Alexander Wyglinski Worcester Polytechnic Institutesta.

Wyglinski ehdottaakin ratkaisuksi kognitiivista radiota, joka osaisi itsenäisesti valita vapaan taajuuden, joka ei häiritse muuta radioliikennettä. Kognitiivinen radio osaisi tutkia vapaita taajuuksia, jotka voivat vaihdella paikkakuntakohtaisesti.

– Ihmiset ymmärtävät usein sanan kognitiivisuus ihmisten kognitiivisuudeksi, Wyglinski toteaa. Hän kuitenkin uskoo, että liikenteessä mallia olisi järkevämpi ottaa kimalaisten käytöksestä.

Wyglinskin ehdotuksen tarkoituksena olisi hyödyntää kimalaisten käyttämää päätöksentekotapaa, kun ne etsivät mettä sisältäviä kukkia. Jos kimalainen huomaa, että kukasta on loppumassa mesi tai että samasta kukasta on kilpailemassa muitakin kimalaisia, se osaa nopeasti tehdä päätöksen ja siirtyä etsimään seuraavaa samanlaista kukkaa tai kukkaa, joka ei välttämättä sisällä runsaasti mettä, mutta sijaitsee lähempänä.

Kimalaisten päätöksentekoon liittyvät oppimiskyky, muisti, kyky punnita hyötyjä ja haittoja sekä kyky joustaa ympäristönmuutosten mukaan. Wyglinskin mukaan kognitiivinen radio hyödyntäisi samoja kykyjä liikenteessä. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.