Nuoret pian kevytautojen rattiin, turvallisuuden parantuminen on monelle 15-vuotiaalle helpotus: "Mopoautothan ovat pelkkää muovia"

Nuoret pian kevytautojen rattiin 1:23
Nuoret pian kevytautojen rattiin.

Valtaosa MTV Uutisten haastattelemista nuorista uskoo, ettei liikenneturvallisuus huonone, kun kevytautot ensi syksynä tulevat liikenteeseen. 

Monen nuoren mielestä suurin ongelma kevytautoissa on hinta. Tämä selvisi, kun MTV Uutisten tet-harjoittelijat haastattelivat ikätovereitaan kevytautoista Isoniitun koululla Nurmijärvellä.

Kevyautot maksavat useita tuhansia euroja, ja lisäksi nopeusrajoitin sekä sen asentaminen ovat yhteensä useamman satasen paukku.

– En itse kevytautoa koskaan hankkisi, koska ne ovat niin kalliita, sanoo 15-vuotias Visa Lehto.

Noin viidellekymmenelle nurmijärveläisnuorelle teettämämme kyselyn mukaan kevytautot koetaan kuitenkin houkuttelevaksi vaihtoehdoksi.

Kyselyssä noin 48 prosenttia vastaajista sanoi, että hankkisi mieluiten kevyauton, jos saisi vapaasti valita. Mopoon päätyisi 30 prosenttia vastaajista ja mopoautoon vain neljä prosenttia. Noin joka viides vastaaja ei hankkisi mitään näistä kulkupeleistä.

"Siinä on omat riskinsä"

15-vuotiaat pääsevät kevytautojen rattiin ilman ajo-opetusta, mikä on herättänyt huolta liikenneturvallisuudesta.

MTV Uutisten kyselyyn vastanneista nuorista 66 prosenttia vastasi, ettei kevytauto heidän mielestään lisää turvattomuutta liikenteessä.

– Kevytauto voi vaikeuttaa liikennettä, mutta onhan liikenteessä jo 15-vuotiaita ajamassa mopoautoja. Jos ajokoulutusta on yhtä vähän kuin nykyään mopoautoa ajavilla, niin en ole varma sen yleisestä turvallisuudesta, kahdeksasluokkalainen Nora Wikström toteaa.

– Kyllähän ne turvallisuuden kannalta ovat paljon parempia, koska mopoautothan ovat pelkkää muovia, sanoo yhdeksäsluokkalainen Jooa Leivo.

– Ovat ne varmasti ajajilleen turvallisempia, mutta en tiedä onko sitten niin liikenteessä, pohtii puolestaan Lauri Sipilä.

– Voihan nuoren rattiin päästää, mutta siinä on omat riskinsä. Nuorilla ei välttämättä ole yhtä terävää havainnointikykyä kuin aikuisilla, sanoo niin ikään yhdeksättä luokkaa käyvä Julia Tenhunen

Mopoautokortti riittää

Ensi marraskuussa käyttöön tulevien kevytautojen uskotaan pitkälti korvaavan nykyiset mopoautot. Kevytautojen maksiminopeus on rajoitettu 60 kilometriin tunnissa, ja niiden kuljettamiseen riittää 15-vuoden ikä ja mopoautokortti.

Vaikka kevytauton ajamiseen oikeuttavaan mopokorttiin ei tarvita pakollisia ajotunteja, on tuntien ottaminen vapaaehtoisesti mahdollista.

Kevytauton on oltava ensirekisteröity vuonna 2015 tai myöhemmin, ja sen paino saa olla korkeintaan 1500 kiloa. 

Jutun tekijät ovat MTV Uutisten tet-harjoittelijoita.

Lue myös:

    Uusimmat