Lapset kevytautojen rattiin ilman ajo-opetusta ja vielä ensiliukkaiden aikaan – kansalaiset pöyristyivät: "Täysin edesvastuutonta touhua taas kerran"

Lisäävätkö vai vähentävätkö kevytautot liikenneturvallisuutta? 12:27
Lisäävätkö vai vähentävätkö kevytautot liikenneturvallisuutta ja kenen kannalta?

Kevytauton kuskiksi pääsee marraskuun alusta alkaen ilman käytännön ajo-opetusta. Kenen turvallisuus paranee ja kenen heikkenee, kun 15-vuotias istuu ratin taakse? Aiheeseen pureuduttiin tiistai-illan Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelmassa. Aihe on kuumentanut suomalaisten tunteita myös sosiaalisessa mediassa.

Suomen teille saadaan ensi marraskuussa täysin uusi ajoneuvoluokka, kun 15-vuotiaat päästetään nopeusrajoitettujen kevytautojen rattiin. Autot ovat tavallisia henkilöautoja, joiden huippunopeus on korkeintaan 60 kilometriä tunnissa. Asiantuntijoiden mukaan mopoa suurempi nopeus tekee rajoittimen ohittamisesta vähemmän houkuttelevaa, ja itse operaatiokin on vaikeampi kuin mopoautossa.

Kevytautoksi kelpaa vuonna 2015 tai sen jälkeen ensirekisteröity henkilöauto, jonka omamassa on enintään 1 500 kiloa. Kevytauton erottaa liikenteessä sen perässä olevasta kolmiosta.

"Vähän kuin pelaisi venäläistä rulettia ja laitetaan yksi kuti lisää jännityksen vuoksi"

Suomalaiset ovat huolissaan siitä, että kevytauton rattiin pääsee ilman käytännön ajokokemusta. Vaikka ajamiseen riittääkin mopokortti, ei senkään suorittamiseksi vaadita enää ajo-opetusta.

MTV Uutisten Facebookissa aiheen tiimoilta käytiin kiivasta keskustelua. Kasasimme alle kansalaisten huomioita uudesta ajoneuvoluokasta.

Eli kaupunkinopeuksilla liikkuu ihan kuin muut, paitsi että puuttuu kokonaan käytännön opetus. Onnea vaan jalankulkijat ja pyöräilijät. Jos aiemmin on tuntunut turvattomalta liikenteen seassa, niin nyt sinne on tulossa ihan uusi ryhmä mukaan. Vähän kuin pelaisi venäläistä rulettia ja laitetaan yksi kuti lisää jännityksen vuoksi.

Montakohan alakoululaista jalankulkijaa pitää kuolla liikenteessä,että tämä typerääkin typerämpi idea haudataan?

Auto kun auto ja liikennesäännöt ovat kaikille yhteiset. Kyllä kevytauton kuljettajankin täytyisi autokoulu käydä. Kyllähän se törttöily on mopoautojenkin kanssa huomattu.

Mietityttää tämä nopeus 60 km/h, ei mene kuin hetki niin kevytauto pyyhkäisee toistasataa ohitse. Kyllä nuoriso keksii keinot.

Onko päättäjiltä kadonnut se vähäinenkin järki!?!?

Ihan uskomatonta. Auton ajotuntejakin on mielestäni aika niukasti, niin miksi ihmeessä mopokorttiin riittää vielä vähempi. Ei tuosta ole kenellekään mitään hyötyä. Saas nähdä, kuinka paljon sattuu onnettomuuksia ennen kuin tähän tulee muutos.

Ei kai se ajokokemus yhtäkkiä tupsahda päähän kun kyseessä on kevytauto? Järjenkäyttöä peräilen taas...

Ajatus on jollain jäänyt pahasti kesken... Pitää korjata ennen kuin alkaa kolisemaan.

Nyt liikutaan vaarallisella vyöhykkeellä!

Tuo ajankohta on fiksusti valittu, juuri liukkaiden kelien "yllättäessä" vähän kokeneemmatkin autoilijat. Olisihan se ollut aivan kamalaa, jos 15-vuotiaat olisivat joutuneet odottamaan vaikka huhtikuulle ja harjoittelemaan auton käsittelyä liikenteessä ensin kesäkelillä. Siitä olisi sitten helppo siirtyä talvikeleille.

Täysin edesvastuutonta touhua taas kerran.

Lue myös:

    Uusimmat