Oletko ostamassa teinillesi kohuttua kevytautoa? Lue tämä ennen kuin päätät yhtään mitään

Lisäävätkö vai vähentävätkö kevytautot liikenneturvallisuutta? 12:27
Lisäävätkö vai vähentävätkö kevytautot liikenneturvallisuutta ja kenen kannalta?

Moni kevytauton ostamista harkitseva pohtii, millainen auto nuorelle kuljettajalle tulisi valita. Tässäkin, kuten autoa valitessa yleensäkin, auton käyttötarkoitus määrittelee pitkälti, millainen auto kannattaa valita.

Suomen teille saadaan ensi marraskuussa täysin uusi ajoneuvoluokka, kun 15-vuotiaat päästetään nopeusrajoitettujen kevytautojen rattiin. Autot ovat tavallisia henkilöautoja, joiden huippunopeus on korkeintaan 60 kilometriä tunnissa.

Kevytautoksi kelpaa vuonna 2015 tai sen jälkeen ensirekisteröity henkilöauto, jonka omamassa on enintään 1 500 kiloa. Kevytauton erottaa liikenteessä sen perässä olevasta kolmiosta.

Millainen auto kevytautoksi?

Mikäli autolla liikutaan pääasiallisesti kaupunkialueella, on pienikokoinen auto usein näppärämpi vaihtoehto ja lisäksi huomattavasti helpompi pysäköidä.

Jos kevytautoa taas tarvitaan perheen muihinkin ajoihin, voi kevytautoksi valita myös hieman tilavamman henkilöauton.

Kuinka käy kevytauton arvolle?

Auton koon lisäksi on hyvä pohtia ajoneuvon soveltuvuutta nuoren ensimmäiseksi autoksi.

Millainen auto on ajo-ominaisuuksiltaan? Entä paljonko autoon halutaan laittaa rahaa?

Auton arvon laskeminen saattaa mietityttää etenkin niitä, jotka suunnittelevat vaihtavansa auton toiseen, kun nuori saa ajokortin. Hintaa ajatellessa voidaan kuitenkin pitää mielessä, että kevytauto tulee todennäköisesti säilyttämään arvonsa suunnilleen samoin kuin tavallinenkin henkilöauto.

Kevytauto automaatti- vai manuaalivaihteistolla?

Kevytautoksi soveltuvat sekä automaatti- että manuaalivaihteistolla varustetut henkilöautot. Vaihteiston tyypillä ei siis ole merkitystä, vaan kyse on lähinnä makuasiasta. Manuaalivaihteisten autojen suosio on kuitenkin hiipunut jo pitkään, joten jälleenmyyntiarvoa ajatellen automaatti voi olla parempi vaihtoehto.

Entäs polttoaine?

Kevytautokäyttöön kannattaa valita joko bensiinimoottorilla, kaasulla tai sähköllä toimiva auto. Diesel-käyttöiset autot eivät välttämättä sovellu kevytautoiksi, sillä kaikkien dieselautojen hiukkassuodattimien puhdistustoiminto ei toimi kunnolla alhaisemmissa nopeuksissa.

Osassa dieseleitä puhdistustoiminto kuitenkin toimii alle 60 kilometrin tuntinopeuksissa, jolloin auto on soveltuva kevytautoksi. Mikäli kevytautoksi halutaan valita dieselauto, tulee soveltuvuus ensin varmistaa auton maahantuojalta.

Mitä varusteita kevytautoon saa?

Kevytautoon saa samat lisävarusteet kuin vastaavaan henkilöautoonkin. Mikäli autossa ei ole haluttua lisävarustetta tehdasasenteisena, on autoon todennäköisesti mahdollista hankkia se jälkikäteen.

Jos kevytautoksi on hankkimassa upouutta autoa, ei tehdasasenteisten turvavarusteiden määrässä kannata pihtailla. Älykkäät turvavarusteet parantavat merkittävästi auton turvallisuutta ja monet niistä ovat sellaisia, joiden saaminen autoon jälkiasenteisena on joko vaikeaa tai jopa mahdotonta. Esimerkiksi automaattinen hätäjarrutus on erittäin hyödyllinen ominaisuus, jota ei ole mahdollista hankkia jälkikäteen.

Mihin automalleihin rajoitin on tulossa?

Rajoitinratkaisu on tulossa useimpiin merkkeihin ja malleihin, jotka täyttävät kevytautoille asetetut kriteerit. Seassa on toki joitakin poikkeustapauksia, mutta yleisimpiin tiellä liikkuviin autoihin on kehitteillä oma rajoitinratkaisunsa.

Koska testattavia automalleja on runsaasti, voi joidenkin automallien rajoitinratkaisun kehittely venyä hieman pidemmälle kuin toisten.

Ajantasainen lista kevytautokäyttöön testatuista ajoneuvoista löytyy Kevytauto.fi-sivustolta.

Lähde: Kaha

Artikkelia muokattu 26.3. klo 10.25: Kevytautoksi kelpaa vuonna 2015 tai sen jälkeen ensirekisteröity auto. Aiemmin jutussa kerrottiin, että auton on oltava ensirekisteröity vuoden 2015 jälkeen, mikä ei pidä paikkaansa.

Lue myös:

    Uusimmat