Nukuitko huonosti? Näin univaje vaikuttaa

Pitkään jatkunut univaje vaikuttaa suorituskykyyn ja jaksamiseen huonontavasti. Talouslehti Forbes listasi tapoja, joilla jo yksi huonosti nukuttu yö näkyy.

Olisitko uskonut, että jo yhden yön univaje näkyy näin rajusti?

Olet masentuneempi ja ahdistuneempi

Vuoden 2008 tutkimuksessa vertailtiin 226 henkilöä, jotka nukkuivat yli kuusi tuntia yön aikana sekä 112 henkilöä, joiden unet jäivät tätä lyhyemmiksi. Tulokset näyttivät selvästi, että vähemmän nukkuneet olivat stressaantuneempia, masentuneempia sekä ahdistuneempia kuin verrokkiryhmään kuuluneet henkilöt.

Seuraavan yön virtsaamistarve lisääntyy

Yön aikana virtsaamistarve luonnollisesti vähentyy, mikä mahdollistaa keskeytyksettömän nukkumisen. Edellisen yön univaje kuitenkin sekoittaa systeemin, jolloin keho tuottaa normaalia suurempia määriä virtsaa. Tämä voi johtaa siihen, että myös yöllinen virtsaamistarve lisääntyy.

Syöt enemmän ja epäterveellisemmin

Mitä tapahtuu, kun nuorukainen nukkuu neljä tuntia kahdeksan sijaan? Hän syö päivän aikana 560 kaloria enemmän. Lisäksi sekä miehet että naiset, jotka kärsivät univajeesta valitsevat todennäköisemmin rasvaisia ja hiilihydraattipitoisia ruokia, kuten pitsaa, terveellisemmän aterian sijaan.

Jos olet mies, luulet, että kaikki naiset haluavat seksiä kanssasi

Univajeiset miehet uskovat naisten olevan halukkaampia seksiin heidän kanssaan kuin normaalisti nukkuneet miehet. Tutkijat varoittavat, että tämä voi johtaa epätoivottuihin lähestymisyrityksiin, jotka koetaan helposti seksuaalisena häirintänä.

Näytät surullisemmalta ja epämiellyttävämmältä kuin normaalisti

Tutkimuksessa ihmiset vertailivat kuvia samoista henkilöistä. Ensimmäisessä kuvassa henkilöt olivat olleet hereillä 31 tuntia ja toisessa henkilöt olivat nukkuneet kahdeksan tuntia edellisenä yönä. Kuvat näytettiin sekalaisessa järjestyksessä ja tuloksista kävi ilmi, että ihmiset pitivät huonosti nukkuneita sekä surullisemman näköisinä että rumempina kuin toisessa kuvassa.

Tunnet olosi ulkopuoliseksi

Kukaan ei nauti ulkopuolisuuden tunteesta, mutta väsyneenä ihminen reagoi tunteeseen normaalia voimakkaammin. Tällöin negatiiviset tunteet voivat moninkertaistua.

Lähde: Forbes

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat