Nordean kysely: Näin paljon suomalainen käyttää keskimäärin joululahjoihin tänä vuonna

Erityisesti lahjojen antajat empivät käytetyn lahjan antamista 2:13
KATSO MYÖS: Entä jos tänä jouluna antaisit käytetyn lahjan?

Nordean teettämän kyselyn mukaan yli puolet suomalaisista suunnittelee käyttävänsä jouluun yhtä paljon rahaa kuin edeltävänäkin vuonna. Kolmasosa aikoo kuitenkin kiristaa budjettiaan.

Nordean teettämän kyselytutkimuksen mukaan 18–79-vuotiaat suomalaiset käyttävät tänä vuonna joululahjojen ostoon keskimäärin 346 euroa. Summa on viisi euroa viimevuotista suurempi. Muutoin joulunvietosta tingitään hieman, ja siihen käytetään keskimäärin 209 euroa eli 15 euroa vähemmän kuin edellisvuonna.

– Vaikka kuluttajaluottamus on syksyn aikana jatkanut laskuaan yleisen talouden epävarmuuden vallitessa, suomalaisten kulutus pysyy tämän tutkimuksen valossa vielä melko vakaana, sanoo Nordean henkilöasiakkaista vastaava varajohtaja Nina Luomanen tiedotteessa.

Luomanen huomauttaa, että vaikka koko jouluun budjetoitu rahamäärä on hieman pienempi kuin viime vuonna, se on edelleen enemmän kuin esimerkiksi vuosina 2020 tai 2019.

Kolmasosa kiristää kukkaron nyörejä

55 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista suomalaisista arvioi käyttävänsä jouluun saman verran rahaa kuin viime vuonna. Vain joka kymmenes on aikeissa käyttää jopa enemmän rahaa. Molemmat ryhmät ovat kuitenkin pienempiä kuin viime vuonna. Helsinki ja Uusimaa korostuvat kyselyssä alueena, jolla jouluun käytetään rahaa saman verran kuin viime vuonna.

Sen sijaan jouluun edellisvuotta vähemmän rahaa käyttävien osuus on kasvanut selvästi: viime vuonna heitä oli 23 prosenttia, nyt 32 prosenttia. Pohjois- ja Itä-Suomi korostuvat alueena, jolla jouluun käytetään vähemmän rahaa kuin viime vuonna.

Suosituimmat joululahjat

Suosituimpina joululahjoina vuodesta toiseen ovat pysytelleet suklaa ja makeiset. Tänäkin vuonna yli kolmannes vastaajista valitsee niitä läheisilleen joululahjoiksi. Makeisten jälkeen suosituimpia lahjoja ovat vaatteet, lelut, kirjat sekä lahjakortit, joistakukin kuuluu noin joka neljännen vastaajan hankintalistalle.

Rahaa lahjaksi antaa 20 prosenttia vastaajista, kuten viimeiset neljä vuotta. Noin joka kymmenes ei Nordean kyselyn mukaan aio hankkia lahjoja lainkaan.

Miten joululahjat sitten rahoitetaan? 76 prosenttia vastaajista käyttää säännöllisiä tulojaan, 26 prosenttia myös säästöjään. Vain kaksi prosenttia vastaajista turvautuu lainaan tai kulutusluottoon lahjoja varten.

Miten käy matkojen?

Tänä vuonna kyselyssä tiedusteltiin vastaajilta myös sitä, onko inflaatiosta ja korkojen noususta johtuva taloudellinen tilanne vaikuttanut mahdollisiin joulunajan lomasuunnitelmiin. 47 prosenttia vastaajista ei kokenut tilanteen vaikuttavan, ja kolmasosa ei ollut aikonut matkailla muutenkaan. Kuitenkin 18 prosenttia vastaajista kertoi talouden tilanteen vaikuttavan reissusuunnitelmiin. Heistä yli puolella tämä tarkoitti käytännössä matkan jättämistä väliin kokonaan.

26 prosentilla tämä tarkoitti puolestaan hieman edullisempaa matkaamista, 15 prosentilla mahdollisimman edullista matkustusta.

*Kyselytutkimuksen Nordealle toteutti Kantar TNS. Kysely toteutettiin internetpaneelina 11.11.–18.11.2022 välisenä aikana ja siihen vastasi 1 119 18–79-vuotiasta suomalaista. 

Lähde: Nordea


Lue myös:

    Uusimmat