Mitä lahjaksi kumppanille, kun rahat ovat tiukilla? Raadin kekseliäät vinkit: "Jos lahjan arvo mitataan vain rahassa..."

KATSO MYÖS: Tuskastuttaako lahjojen paketointi? Tässä kaksi kaunista tapaa.

Juttusarjassa lukijaraati vastaa kysymyksiin seksiin, ihmissuhteisiin ja muuhun elämään liittyen!

"Olemme olleet yhdessä pari kuukautta ja pitäisi keksiä kumppanille joululahja. Miten paljon joululahjaan pitäisi teidän mielestänne laittaa rahaa? Opiskelijana ei ihan hirveästi ylimäärästä ole, mutta en haluaisi, että toinen loukkaantuu kuitenkaan," kysyy nimimerkki Rahat loppu. 

Näin raati vastasi

"Ehkäpä ei kannata ajatella lahjaa raha edellä, vaan mikä häntä oikeasti ilahduttaisi. Jos tiedät mistä hän pitää, niin etsi kukkarollesi sellaisista sopivaa. Jos lahjan arvo mitataan vain rahassa, niin suhdetta sopii harkita uudelleen."
– Nainen, 55, avioliitossa

"Kannattaisi keskustella yleensä lahjojen antamisesta, mitä mieltä kumppanisi on. Tai sovitte pikkusumman lahjalle."
– Nainen, 51, avioliitossa

"Hinnalla ei väliä, ajatus ratkaisee. Jos kumppaniksi pahastuu 'liian halvasta' lahjasta, kannattaa miettiä minkälaiset prioriteetit hänellä on elämän suhteen."
– Mies, 21, sinkku

"Joululahja on yksilöllinen tapa osoittaa välittämistä. Oletko taitava käsistäsi? Voit tehdä itse lahjan pienellä budjetilla. Kyllä kumppanisi arvostaa ja ymmärtää. Jos ei, kannattaa miettiä, onko kumppani sinulle se oikea."
– Mies, 30, parisuhteessa

"Et voi laittaa lahjaan rahaa, jota sinulla ei ole. Olennaisinta ei ole lahjaan sijoitetun rahan määrä vaan lahjan laatu. Voithan myös antaa jonkun aineettoman lahjan, mihin ei mene rahaa lainkaan. Eiköhän kumppanisikin tajua tulotasosi opiskelijana."
– Nainen, 40, sinkku

"Itse kertoisin reilusti, kuinka taloudellinen puoli on heikko. Ja sanoisin, että sovitaanko, että budjetti joululahjaan molemmin puolin on pieni, että läsnäolo se on kumminkin tärkeintä joulussa. Ja yhdessä sovittaisiin sopiva budjetti."
– Nainen, 47, avioliitossa

"Joululahjat hankitaan aina oman budjetin mukaan. Lahjan hinnasta voi kumppanin kanssa sopia etukäteen. Esimerkiksi kumpikaan ei osta yli 20 euroa maksavaa lahjaa. Jos joku loukkaantuu 'liian halvasta' lahjasta, ehkä hän ei ole pitämisen arvoinen."
– Nainen, 25, avioliitossa

"Riippuu yleisestä elintasosta ja iästä. Alaraja varmaan parisen kymmentä euroa. Suunnittele treffi-ilta, mikä sisältää ilmaista tai edullista tekemistä ja tarjoa ruuat tai kokkaa itse."
– Nainen, 25, parisuhteessa

"Lahjan aihe tärkein. Ei arvo. Lahja, joka kertoo, että olet kuunnellut joskus sen saajaa. Vaikka lempisuklaa tai joku juttu, joka liittyy hänelle tärkeisiin ilmiöihin."
– Nainen, 53, avioliitossa

"Selität tilanteen kumppanillesi ja jätät lahjan ostamatta, uskon, että kumppani ymmärtää."
– Nainen, 34, avioliitossa

"Tuossa tilanteessa noin 10–12 euron lahja on jo ruhtinaallinen, mutta jos askartelet lahjan itse, voit saada pienemmälläkin budjetilla arvokkaan oloisen lahjan. Mielikuvitusta kehiin!"
– Nainen, 38, avioliitossa

"Sovitte keskenänne, ettette osta toisillenne joululahjoja. Yksinkertaista."
– Nainen, 60, avioliitossa

"Riippuu sukupuolesta. Miehelle ei tarvitse ostaa välttämättä mitään, mutta naiselle on pakko jotain kaunista ostaa. Pari kymppiä riittää opiskelijabudjetilla."
– Mies, 59, avioliitossa

"Leivo hänelle jotain. Kysy vaikka mistä tykkää. Useimmat arvostavat itse tehtyä."
– Nainen, 41, sinkku

"Kirjastoissa on usein kirjanvaihtopöytiä, joista saa ilmaisia kirjoja ikiomaksi. Tai jos osaat leipoa ja tarvikkeet löytyvät, niin tee esimerkiksi kuivakakku. Voit myös antaa jonkun oman tarpeettoman jutun (esimerkiski leffa tai CD) pois, jos se natsaa kumppanin makuun."
– Nainen, 31, sinkku

"Voitko tehdä jotain itse?  Minun mielestä joulu on lastenjuhla eli heille lahjoja. Aikuisella korkeintaan jotain pientä, viinipullo."
– Nainen, 44, parisuhteessa

"Keskustele lahjan sopivasta hinta-akselista ja rahahuolista puolisosi kanssa. Lahjan rahallisen arvon ei kuuluisi määrittää parisuhteen laatua saatika vaikuttaa siihen heikentävästi."
– Mies, 30, parisuhteessa

"Suhdetta on takana sen verran vähän, ettei kannata kauheasti käyttää, joku 20 euroa. Kannattaa kysyä kumppanilta minkä verran ottaisitte budjetiksi, jolloin voi ottaa molemmille sopivan summan. Itse tekemällä voi myös antaa merkityksellisen lahjan edullisesti."
– Nainen, 18, avoliitossa

"Itse miettisin jotain pesutököttejä, kuten suihkusaippuaa tai shampoota, ja vaikka pari suklaalevyä kyytipojaksi. Jos partnerillasi kasvaa parta, niin ehkä parranhoitotuotekin siihen vielä."
– Mies, 19, sinkku

"Lahjan voi tehdä itse, esimerkiksi villasukat."
– Nainen, 56, leski

"Aineeton lahja aina paras, hemmotteluhetki vaikkapa. Huomiointi siinä tärkeintä on, eikä rahallinen arvo."
– Mies, 42, parisuhteessa

Alla näet kaksi seuraavaa kysymystä. Miten vastaisit tähän?

Entä miten vastaisit tähän?

 

Mitä itse haluaisit kysyä? Lähetä oma kysymyksesi tässä:

Lue myös:

    Uusimmat