Nina Mellqvist on odottanut kiireellistä selkäleikkausta jo yli vuoden: "Minun on vähän vaikea sanoa, että Suomi olisi enää hyvinvointivaltio"

Nina Mellqvist on odottanut kiireellistä leikkausta jo yli vuoden – Miten käy, jos leikkaus ei pian toteudu? 2:20
Katso videolta, mikä yllättävä käänne Ninalle tuli vastaan juuri, kun hänen kanssaan oli sovittu haastattelusta MTV:n kanssa. Nina kertoo myös, miten leikkauksen odottelu on vaikuttanut hänen terveyteensä ja arkeensa.

Kotkalainen Niina Mellqvist, 44, on odottanut kiireelliseen selkäleikkaukseen pääsyä HUSiin jo yli vuoden. Viimeksi leikkaus peruttiin kaksi päivää ennen h-hetkeä henkilöstöpulan vuoksi. Mellqvistin kokemukset ovat vain yksi esimerkki siitä, kuinka karulla tavalla julkisen terveydenhuollon kriisi vaikuttaa hoitoa odottavien potilaiden elämään.

Niina Mellqvistillä on takanaan pitkä vuosi. Maalikuussa 2022 lääkäri totesi, että Niinan selkä pitäisi kiireellisesti jäykistää uudestaan leikkauksella, sillä luudutus oli pettänyt. Leikkauksen oli määrä toteutua HUSissa kolmen kuukauden kuluessa, mutta nyt yli vuotta myöhemmin Mellqvist odottaa edelleen. Seuranaan kovat arkea rajoittavat kivut.

– Juhannusta edeltävällä viikolla HUSista soitettiin, ettei heillä ole henkilökuntaa, leikkaus pitää siirtää syksyyn.

Syksy saapui, eikä uutta leikkausaikaa kuulunut.

– Soitin itse HUSiin, josta minulle kerrottiin, ettei ole henkilökuntaa vaan leikkaus siirtyy loppuvuoteen. Jälleen vuoden lopussa minulle ilmoitettiin, että leikkausta siirretään vuoden 2023 alkuun.

Alkuvuonna 2023 HUS ilmoitti Mellqvistille, että leikkaus tehdään vasta, kun uusi Siltasairaala on avattu.

Viimein Mellqvist sai ajan selkäleikkaukselle huhtikuun viidenneksi päiväksi.

– 48 tuntia ennen leikkausta tapahtui taas peruutus.

– Olen nyt aika monta kertaa järjestänyt elämäni niin, että joku on minua auttamassa kotona leikkauksen jälkeen. Ihan turhaan.

Yli vuoden odotus ja useat peruuntumiset ovat horjuttaneet Mellqvistin uskoa yhteiskunnan toimivuuteen.

– Minun on vähän vaikea sanoa, että Suomi olisi enää hyvinvointivaltio. Tuntuu, että ihmisten terveydellä ja hengellä leikitään, kun tällaisia asioita tapahtuu, ettei päästä hoitoon, kun tarvitaan.

"Jos jalat lähtevät alta, sitten pääsen Siltasairaalaan leikattavaksi”

Henkisen taakan lisäksi leikkauksen odottelu vaikuttaa Nina Mellqvistin elämään päivittäisenä hermosärkynä ja oikean jalan puutumisena.

Voi olla vain ajan kysymys, että Mellqvistin jalat lopulta pettävät alta kokonaan.

– Minulle on sanottu HUSista, että jos jalat lähtevät alta, niin sitten vain lähdet kiireen vilkkaa ambulanssilla Siltasairaalaan leikattavaksi.

Katso yllä olevalta videolta, mikä yllättävä käänne Ninalle tuli vastaan juuri, kun hänen kanssaan oli sovittu haastattelusta MTV:n kanssa. Nina kertoo myös, miten leikkauksen odottelu on vaikuttanut hänen terveyteensä ja arkeensa.

Selkävamman taustalla tuhoisa auto-onnettomuus

Nina Mellqvistin odottama leikkaus ei suinkaan olisi hänelle ensimmäinen laatuaan.

Elokuussa 1994 Nina joutui vakavaan auto-onnettomuuteen, jonka seurauksena ajoneuvoa kuljettanut nuori mies menehtyi ja Nina sekä toinen matkustaja loukkaantuivat.

Mellqvist sai onnettomuudessa useita vammoja, mutta pahin niistä kohdistui selkään.

– Selkärankani murtui ja lääkäri sanoi minulle, etten koskaan enää tulisi kävelemään.

Selkäranka vahvistettiin onnettomuuden jälkeen leikkauksessa Ninan lonkasta otetulla luupalalla.

– Leikkauksen jälkeen en tuntenut lantiosta alaspäin oikeastaan yhtään mitään, mutta en suostunut uskomaan sitä, etten koskaan kävelisi.

– Lopulta rankan vuoden mittaisen kuntoutuksen jälkeen palasinkin jaloilleni, mutta selkää on pitänyt leikata useita kertoja uudelleen. Kun nyt pääsisin jälleen leikkaukseen ja selkäni luudutettaisiin uudelleen, etten olisi näin kipeänä koko ajan. Ainahan minä tunnen kipua, mutta tämä alkaa olla jo sietokykyni äärirajoilla.

Näin Mellqvist kommentoi HUSin toimitusjohtajan julkista anteeksipyyntöä

HUS:in toimitusjohtaja Matti Bergendahl pyysi anteeksi luvattoman pitkään hoitoa odottaneilta potilailta MTV Uutiset Livessä 23.5.2023.

Mellqvist pitää anteeksipyyntöä kauniina asiana, mutta huomauttaa, että nyt tarvitaan konkreettisia tekoja.

– Anteeksipyyntö ei kuitenkaan auta tähän tilanteeseen, jos kuukauden päästä ollaan edelleen samassa tilanteessa ja taas pyydellään anteeksi. Ihmisten pitää saada hoitoa, Mellqvist huokaa.

Katso Mellqvistin koko haastattelu tästä:

Näin julkisen terveydenhuollon kriisi vaikuttaa potilaaseen – Nina Mellqvist on odottanut kiireellistä selkäleikkausta jo yli vuoden 8:27

Lue myös:

    Uusimmat