Nettikiusaaminen satuttaa – Sirpa sai niskaansa yli sadan naisen vihat

Sirpa* olisi taatusti jättänyt kommentoimatta erästä käsityöblogia, jos olisi tiennyt, mitä siitä seuraa. Pienestä huomautuksesta paisui lihava riita, joka vei Sirpalta yöunet.

Sirpalla ei ole omaa blogia, mutta hän lukee mielellään toisten blogeja ja kommentoi silloin tällöin niiden kirjoituksia. Hän on aina ollut tarkka siitä, ettei puhu loukkaavasti.

Yhdessä käsityöblogissa oli materiaalia, joka Sirpan mielestä saattaisi loukata tukevia ihmisiä. Hän antoi siitä mielestään asiallista palautetta, mutta sai yllättäin niskaansa vihaisia viestejä. Viestit eivät tulleet pelkästään bloginpitäjältä vaan myös tämän ystäviltä.

– Olivat ne sillä tavalla henkilökohtaisia, että niissä sanottiin minun olevan kateellinen ja katkera. Eiväthän he tiedä mitään elämästäni, Sirpa puuskahtaa.

– Kirjoitin bloginpitäjälle, että pyydän anteeksi häneltä ja hänen ystäviltään, jos jotenkin loukkasin heitä. Mutta lynkkaaminen vain jatkui.

Järeämmät aseet käyttöön

Sirpa pyysi epätoivoisena, että hänen viestinsä poistettaisiin sivustolta. Pyyntöön ei vastattu mitenkään, ja yli sadan naisen ryhmä jatkoi raivokkaasti vastapalautteen antamista. Sirpalle tulivat pintaan muistot 12 vuotta kestäneestä työpaikkakiusaamisesta.

Kun blogikiusaaminen ei ottanut laantuakseen, Sirpa kysyi poliisilta, mitä hän voisi asialle tehdä. Sirpa kirjoitti pian blogia pitävälle naiselle, että hän on ottanut asioista selvää ja voi tehdä tutkimuspyynnön kirjoittelusta. Pahaksi onneksi viestistä jäi pois yksi tärkeä sana: ylläpitäjä.

– Minun olisi pitänyt kirjoittaa, että minä teen asiasta tutkimuspyynnön ylläpitäjälle. Mutta ylläpitäjä-sana jäi kokonaan pois, Sirpa harmittelee.

Siitäkös vasta meteli syntyi. Sirpa epäilee, että siinä mielentilassa bloginpitäjä tuskin salasi hänen henkilökohtaisia tietojaan tai sähköpostejaan muilta lukijoita.

– Olin aivan shokissa. Juttelin terapeuttini ja pappiystävän kanssa, mitä voin tehdä. Pyysin vielä ylläpitäjää välittämään viestiä bloginpitäjälle, ettei minun ollut tarkoitus loukata ketään, Sirpa muistelee.

Herättää ihmetystä

Sirpa ei vieläkään ymmärrä, miten satapäinen naislauma käy yhdessä tuumin yhden ihmisen kimppuun. Eikä kukaan käytä omaa järkeä? Muutama henkilö puolusti Sirpaa ja yritti vakuuttaa, ettei tämä tarkoittanut pahaa.

Sirpa on turhaan odottanut anteeksipyyntöä tai mitään muuta yhteydenottoa bloginpitäjältä.

– Hetken mietin, miten voisin taistella tuulimyllyjä vastaan. Pidin kuitenkin viisaampana antaa asian olla, Sirpa toteaa.

Ylläpitäjä ilmoitti, että asiaa tutkitaan ja ilmeisesti bloginpitäjä on saanut tiedon ylläpitäjältä, koska Sirpan kirjoittamat viestit vihdoin poistettiin. Sotatantereena toiminut blogikin on pantu salasanan taakse.

Nyt koko tapaus on menneen talven lumia, mutta tapahtumahetkellä se aiheutti Sirpalle unettomia öitä. Sirpa lohduttautui sillä, ettei hän ainakaan itse ole tehnyt mitään väärää. Hän jatkaa edelleen blogien seuraamista, vaikka ei enää kommentoikaan niitä.

*) Nimi muutettu

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Colourbox.com


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat