Nenä vuotaa – onko kyseessä allergia vai flunssa?

Allerginen nuha ja flunssanuha eroavat toisistaan selkeästi. Erottamalla nämä toisistaan, hoidat oikeaa sairautta.

Katupöly pölisee, siitepölykausi on jo alkanut ja kevätflunssat kiusaavat. Kun nenä vuotaa, mistä tietää, johtuuko nuha allergiasta vai viruksen aiheuttamasta flunssasta?

Erottelu on välillä vaikeaa, koska sekä allergista nuhaa, että flunssanuhaa saattaa esiintyä yhtä aikaa tai peräjälkeen. Jopa 15 prosenttia suomalaisaikuisista kärsii jonkin asteisesta allergisesta nuhasta.

Allergisessa nuhassa oireet alkavat yleensä nopeasti mihin liittyy runsas vesinuha, nenän kirvely ja aivastelu. Allergiassa nenäerite on kirkasta.

Flunssanuhassa oireena on yleensä nenän tukkoisuus ja erite on paksumpaa ja monivärisempää.

Flunssaan liittyy toisinaan myös kuumeilua, mitä ei allergisessa nuhassa esiinny juuri ollenkaan. Flunssassa kurkkukipu on myös tyypillistä. Allergiassa taas kurkkukipu on harvinaista.

Allergiaa potevilla on taas nuhan lisäksi myös silmäoireita, silmät punoittavat, vuotavat, kirvelevät ja ne ovat arat.

Allergisessa nuhassa ja flunssassa on kuitenkin myös yhteneviä oireita, kuten väsymys, huonovointisuus ja levon tarve. Yskää voi myös esiintyä kummassakin.

Iho- ja allergiasairaalan osastonlääkäri Hilkka Viitanen kehottaa miettimään omaa historiaansa, kun pohtii mistä nuha johtuu. Jos joka kevät oireilee samalla tavalla, on kyseessä allergia.

– Allergia puhkeaa lapsena, harvemmin aikuisena. Vaikeusaste voi vaihdella vuosittain, Viitanen kertoo.

Katupölyyn reagointiin ja allergiaan on Viitasen mielestä turha vetää rajaa, eikä se ole edes mahdollista. Molempia hoidetaan kuitenkin samoilla lääkkeillä.

Allergia ei estä liikuntaa

Allergisia oireita helpotetaan paikallisilla, limakalvoja rauhoittavilla kortisoninenäsuihkeilla sekä antihistamiinilla. Flunssassa taas hengitystieoireita helpotetaan tukkoisuutta vähentävillä lääkkeillä sekä tulehduskipulääkkeillä.

Kaikki tietävät sen, että flunssaisena ei saa urheilla. Kun allerginen nuha kestää monta viikkoa tai jopa kuukausia, mitä tehdä urheilun kanssa? Täytyykö se jättää väliin vai saako allergista nuhaa potiessa kuntoilla samaan tahtiin kuin muulloinkin?

Viitasen mukaan saa, sillä itse nuha ei ole este.

– Kyllä liikuntaa voi harrastaa allergisen nuhan aikana. Syy miksi flunssaisena ei saa, ei ole se nuha vaan virus mikä kehossa on.

Jos liikuntaa harrastaa flunssaisena kun virus jyllää kehossa, ovat riskinä komplikaatiot, esimerkiksi sydänlihastulehdus. Allergisesta nuhasta kärsiessä, kehossa ei ole virusta, joten liikunnasta ei ole vaaraa.

Lähteet: Hoitonetti, Allergia- ja astmaliitto, Tohtori.fi

Lue myös:

Cyrila Cibulka cyrila.cibulka(at)mtv.fi @CyrilaCibulka

Lue myös:

    Uusimmat