Nekalan kamalasta kaksoismurhasta elinkautisen saanut pääsee vapaaksi

Helsingin hovioikeus päätti, että niin sanotusta Tampereen Nekalan kaksoismurhasta tuomittu mies päästetään vapaaksi.

Mies oli saanut elinkautisen vankeusrangaistuksen kahdesta murhasta ja törkeästä ryöstöstä, jotka tapahtuivat elokuussa 2007. Mies oli kolmen rikostoverinsa kanssa tappanut erityisen raa’alla ja julmalla tavalla kaksi sattumanvaraisesti valikoitunutta mieshenkilöä, isän ja pojan.

Miehet olivat tunkeutuneet uhrien kotiin, jossa tappoivat nämä nyrkein lyömällä, potkimalla, puukolla, keittiö- ja mattoveitsellä sekä asunnosta löydetyillä astaloilla, kuten paistinpannulla, silitysraudalla ja suihkuletkulla. 

Pitkä kidutus pikkurahan tähden

Tekijät olivat välillä keskeyttäneet verityön, poistuneet asunnosta ja palanneet sitten jatkamaan. Verityö kesti ainakin puolentoista tunnin ajan. Väkivaltaa luonnehdittiin kidutustyyppiseksi ja pitkäkestoiseksi, ja sen katsottiin aiheuttaneen uhreille suurta kärsimystä.

Rikoksen uhreiksi joutuivat 59-vuotias mies ja hänen 33-vuotias poikansa. Toiselle uhrille oli kirjattu ruumiinavauksessa 111 ulkoista vammaa ja toiselle 61.

Rikoksen motiivina oli raha, jota tekijät saivat lopulta vain 10 euroa. Asunnosta vietiin kuitenkin muuta omaisuutta ja asunto tuikattiin lopuksi tuleen jälkien peittämiseksi.

Pääsee 17 vuoden jälkeen vapaalle jalalle

Hovioikeus katsoi väkivaltariskiarvion perusteella, ettei ole ilmeistä vaaraa sille, että mies syyllistyisi vapauduttuaan henkeä, terveyttä tai vapautta törkeästi loukkaavaan rikokseen. 

Hänen vankeusaikansa ei ollut sujunut moitteetta, mutta miehen vankila-aikainen käytös on viime aikoina selvästi parantunut. Hän on osoittanut myös halua vastaanottaa apua vapauduttuaan ja, kouluttautua ja kiinnittyä työelämään.

Hovioikeus katsoi, että vapauttamista puoltavat seikat olivat sitä vastaan puhuvia painavampia. Oikeus katsoi, että mies voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen, kun tämä on suorittanut elinkautista vankeusrangaistustaan 17 vuotta. Tämä tarkoittaa, että vapauttamispäivä on tämän vuoden joulukuussa.

Lue myös MTV:n kommentti Nekalan murhaoikeudenkäynnissä vierailleesta koululuokasta: Hetkinen, koululaisia murhaoikeudenkäynnissä?! 

Lue myös:

    Uusimmat