Julmista murhista tuomittu elinkautisvanki pääsee vapaaksi – sattumalta uhreiksi joutuneesta isästä ja pojasta löytyi lähes 200 vammaa

Monimutkainen kaavio elinkautisvankien vapauttamisesta 0:45
Elinkautisvangin päästäminen ehdonalaiseen vapauteen ei ole yksinkertainen prosessi, ainakaan kaavion perusteella.

Niin kutsutusta Nekalan surmista tuomittu mies pääsee ehdonalaiseen vapauteen 15. maaliskuuta 2023, päätti Helsingin hovioikeus.

Mies sai elinkautisen tuomion kahdesta murhasta, törkeästä ryöstöstä, tuhotyöstä ja vahingonteosta. Rikokset tapahtuivat elokuussa 2007 Tampereen Nekalassa.

Mies oli yksi neljästä miehestä, jotka hyökkäsivät satunnaisesti kohteeksi valikoituneeseen asuntoon ja surmasivat siellä 59-vuotiaan isän ja 33-vuotiaan pojan.

Teossa käytettiin nyrkkien lisäksi muun muassa paistinpannua, silitysrautaa, teräaseita ja suihkuletkua. Uhrien päällä myös pompittiin. Kumpikin juopuneista uhreista koki samankaltaisen kohtalon: isässä oli 111 erillistä vammaa, pojassa 61.

Teko kesti ainakin puolitoista tuntia, ja epäillyt poistuivat välillä asunnosta. Syyttäjän mukaan tekijät halusivat rahaa, saaden sitä lopulta 10 euroa.

Asunnosta vietiin lopulta myös pelikone, digisovitin, matkapuhelin, seinäkello, rannekello, viinapullo, ruokaa, lääkkeitä ja käytettyjä vaatteita. Asunto sytytettiin teon jälkeen tuleen jälkien peittämiseksi.

Näin hovioikeus perustelee vapauttamista

Hovioikeuden mukaan miehen vapauttamista puoltaa muun muassa se, että hän on osallistunut aktiivisesti vankilan toimintaan koko vankeutensa ajan, ja hän on vankeusaikana suorittanut kaksi ammatillista perustutkintoa.

Myös pitkä avolaitossijoitus on sujunut moitteettomasti ja hän on sitoutunut päihteettömään elämään. Hovioikeuden mukaan miehellä on vahva motivaatio rikoksettomaan elämään.

Elinkautisen vankeuden vähimmäisaika, 12 vuotta, tuli täyteen jo syyskuussa 2019.

– Vankilassaoloajan pituuden puolesta edellytykset hänen päästämiselleen ehdonalaiseen vapauteen ovat olemassa, hovioikeus toteaa ratkaisussaan.

Hovioikeus kuitenkin lisää, että miehen rikokset ovat sen laatuisia, että hänen on suoritettava niistä rangaistusta selvästi yli 12 vuoden vähimmäisajan.

– Toisaalta vapauttamisharkinnassa on otettava huomioon, että mies on syyllistynyt tekoihin vain vajaa kuukausi sen jälkeen, kun hän on täyttänyt 21 vuotta. Tämä on otettava huomioon elinkautisen vankeusrangaistuksen kestoa lyhentävänä seikkana.

Mies pääsee ehdonalaiseen vapauteen istuttuaan elinkautista rangaistustaan yhteensä 15 vuotta ja kuusi kuukautta.

Lue myös:

    Uusimmat