Nämä videot eivät unohdu – Taleban valtasi Kabulin tasan vuosi sitten ja sai aikaan ennennäkemättömän evakuointioperaation

Näihin kuviin tiivistyy historiallinen evakuointioperaatio 1:40
Näihin kuviin tiivistyy historiallinen evakuointioperaatio Kabulin lentokentältä.

Taleban valtasi Afganistanin pääkaupunki Kabulin tasan vuosi sitten, kun  Yhdysvaltojen joukot vetäytyivät maasta. MTV Uutiset on koonnut kuvia ja videoita järkyttävistä tapahtumista tähän artikkeliin.

Äärijärjestö Taleban valtasi Afganistanin kaupunkeja vuosi sitten niin kovalla vauhdilla, että se yllätti koko maailman. Ulkomaiden suurlähetystöjen evakuoinnille tuli kiire, ja ainoaksi ulospääsyväyläksi muodostui Kabulin lentokenttä.

Seuraavat videot kertovat Kabulin pysäyttävistä tapahtumista vuoden takaa:

Yhdysvaltain sotilasjoukot sumuttaneet kyynelkaasua maasta pois pyrkivien päälle Kabulissa – tarkoituksena hajottaa ihmisryppäät 2:11
Siviilit yrittivät päästä kyytiin ensimmäisiin evakuointikoneisiin, ja sotilaat joutuivat sumuttamaan kentälle tungeksivia väkijoukkoja kyynelkaasulla:

Pelottavaa kuvaa Kabulin lentokentältä: Ihmiset roikkuvat liikkuvan koneen kyydissä 0:45
Osa ihmisistä tarrautui jopa nousevien koneiden renkaisiin, mutta putosivat kyydistä kesken nousun.

Lopulta myös afganistanilaisia alettiin evakuoida Kabulista. Tältä näytti evakuointikoneiden sisällä – rahtikoneiden ruumat olivat täynnä pakenevia ihmisiä:

Tuoreet kuvat: Kabuliin lähetetyt suomalaiset evakuoivat afganistanilaisia ihmismeren keskellä 0:25
Suomesta lähetettiin sotilaita turvaamaan suomalaisten evakuointia maasta.

Kun Taleban oli saanut vallattua koko Kabulin kaupungin, Yhdysvallat teki sinne lennokki-iskun. Sen kohteena oli Yhdysvaltojen mukaan ISIS-taistelijat, mutta tapauksessa kuoli kuitenkin kymmenen siviiliä.

Taleban ampui Kabulin lentokentälle myös raketteja, mutta nämä eivät vahingoittaneet kenttää tai ihmisiä.

Talebanin valtaannousua pelättiin, sillä esimerkiksi naisten oikeudet olivat olleet Talebanin aiemmalla valtakaudella hyvin rajallisia. Äärijärestö vakuutti, että se ylläpitäisi laajempia oikeuksia naisille, mutta tämä ei ole toteutunut.

Taleban lupaa kaikille tytöille kouluun pääsyä 2:09
Taleban on estänyt tyttöjen koulunkäynnin.

Taleban on hallinnut Afganistania nyt vuoden.

Lue myös:

    Uusimmat