Amnesty: Taleban syyllistyy toistuvasti ihmisoikeusloukkauksiin – kiduttamista ja laittomia teloituksia

14:57
Afganistan on ollut Taleban-hallinnon alla jo vuoden – mikä maassa on muuttunut? Haastattelussa Zahra Karimy

Tänään tulee kuluneeksi tasan vuosi siitä, kun islamilainen äärijärjestö Taleban nousi valtaan Afganistanissa Lähi-idässä.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan maan uusi hallinto on syyllistynyt vuoden aikana toistuviin ihmisoikeusloukkauksiin. Amnesty kertoo asiasta tuoreessa raportissaan ja tiedotteessaan.

Amnestyn mukaan Talebanin edustajat levittävät Afganistanissa pelkoa mielivaltaisilla pidätyksillä, kidutuksella ja laittomilla teloituksilla. Lisäksi Taleban on kaventanut merkittävästi ihmisoikeuspuolustajien ja kansalaisaktivistien sananvapautta sekä lehdistönvapautta, Amnesty kertoo.

Tiedotteen mukaan ihmisiä on Afganistanissa ahdisteltu, uhkailtu, pidätetty ja tapettu heidän tekemänsä ihmisoikeustyön takia. Vuoden aikana yli 80 toimittajaa on ollut pidätettynä ja kidutettuna, Amnesty sanoo.

Amnestyn mukaan Taleban on myös vainonnut Afganistanissa olevia uskonnollisia ja etnisiä vähemmistöjä sekä rajoittanut naisten ja tyttöjen oikeuksia merkittävästi.

Naisilla ja tytöillä ei ole käytännössä mahdollisuuksia osallistua julkiseen elämään, ja heidän oikeutta koulutukseen on rajoitettu, Amnestyn tiedotteessa sanotaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja