Mainos

Nämä lääkkeet alkuraskaudessa voivat lisätä epämuodostumariskiä

ADHD:n hoidossa käytettävät metyylifenidaatti-lääkkeet saattavat tuoreen tutkimuksen perusteella suurentaa synnynnäisten sydämen epämuodostumien riskiä lapsilla, joiden äidit käyttävät kyseisiä stimulanttilääkkeitä raskauden alkupuoliskolla. Riski on pieni, mutta silti riittävä, jotta lääkärien ja potilaiden olisi hyvä olla siitä tietoisia.

JAMA Psychiatry -lehdessä julkaistu tutkimus perustuu yhdysvaltalaisiin sekä pohjoismaisiin rekistereihin. Niistä saatiin tiedot yhteensä 4,4 miljoonasta elävänä syntyneestä lapsesta.

Metyylifenidaatteja raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana käyttäneiden lapsilla oli noin 30 prosenttia todennäköisemmin sydämen epämuodostumia kuin lapsilla, joiden äidit eivät olleet lääkityksillä. Samanlaista yhteyttä ei havaittu amfetamiinipohjaisia ADHD-lääkkeitä käyttäneillä. Yhteydet eivät myöskään koskeneet muita epämuodostumia.

Käytännössä tutkimuksessa havaittu riski tarkoittaa noin kolmea lisätapausta jokaista tuhatta metyylifenidaatteja raskauden alkuvaiheessa käyttävää naista kohden. Riski ei ole kovin suuri, ja siihen on voinut vaikuttaa moni muukin seikka lääkkeiden lisäksi. Lääkäreiden kannattaa silti ottaa se huomioon hoitaessaan ADHD-lääkityksellä olevia naisia.

Metyylifenidaatteja käyttävien potilaiden ei pidä lopettaa lääkitystään vain näiden tulosten perusteella, vaan asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa.

Suomessa ADHD eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö on noin kahdella–kolmella aikuisella sadasta. Häiriön keskeiset oireet ovat tarkkaamattomuus, ylivilkkaus ja impulsiivisuus.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Anna-Riitta synnytti kotona – lääkäri varoittaa riskeistä

Huomenta Suomessa keskusteltiin kotisynnytyksistä sellaisen omakohtaisesti kokeneen Anna-Riitta Kässin sekä Naistenklinikan osastonylilääkäri Mika Nuutilan kanssa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.