Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Lakritsi ja salmiakki ovat vaaraksi sikiölle – haitallista ainetta on yllättävissäkin tuotteissa

3:48Tutkija: Lakritsi saattaa olla yhteydessä lasten tarkkaavaisuushäiriöihinTutkija vuonna 2016: Lakritsi saattaa olla yhteydessä lasten tarkkaavaisuushäiriöihin.
Julkaistu 13.04.2025 10:25

MTV LIFESTYLE – STT

Raskaudenaikaiseen lakritsituotteiden käyttöön liittyy monenlaisia riskejä. Ilman raskauttakin itselleen voi syödä lakritsioireyhtymän.

Lakritsimakeisia tai muita lakritsia sisältäviä tuotteita raskausaikana syöneiden äitien lapset menestyvät keskimääräistä heikommin kognitiivista päättelyä mittaavissa tehtävissä. Heillä on myös enemmän adhd-oireilua, kuten ylivilkkautta ja keskittymiskyvyttömyyttä. Lisäksi heidän stressinsäätelyjärjestelmänsä yliaktivoituu stressaavissa olosuhteissa keskimääräistä herkemmin, kertoo Helsingin yliopiston psykologian professori Katri Räikkönen-Talvitie.

Räikkönen-Talvitie tutkii sikiöaikaisen kasvuympäristön vaikutuksia yksilön myöhempään elämään.

– Lakritsituotteiden käyttö on yhteydessä myös lyhyempään raskaudenkestoon ja lisää ennenaikaisen syntymän riskiä.

Lue myös: Lakun syönti odotusaikana voi heikentää lapsen päättelykykyä 

Taustalla lakritsihappo

Lakritsia sisältävissä tuotteissa on glykyrritsiiniä eli lakritsihappoa. Räikkönen-Talvitien mukaan glykyrritsiini häiritsee raskausaikana istukan toimintaa niin, että äidin stressihormoni kortisolia pääsee liian suurina määrinä sikiön puolelle. Tämä voi häiritä sikiön kehitystä, erityisesti aivojen rakenteen ja toiminnan osalta.

Tämän riskin tunnistaminen johti vuonna 2016 siihen, että glykyrritsiiniä sisältävien tuotteiden käyttöä ei Suomessa suositella raskausaikana enää lainkaan. Vuoteen 2016 asti käyttöä ei suositeltu ainoastaan niissä tapauksissa, joissa odottajalla oli korkea verenpaine.

Räikkönen-Talvitie huomauttaa, että glykyrritsiiniä on monissa muissakin tuotteissa kuin lakritsissa, mitä kaikki raskaana olevat eivät välttämättä vieläkään osaa ottaa huomioon.

Helsingin yliopistossa käynnissä olevassa tutkimuksessa tehtiin vuonna 2012 lista glykyrritsiiniä sisältävistä tuotteista, ja niitä oli tavallisissa suomalaisruokakaupoissa myynnissä yhteensä 480. Tuotteiden joukossa on lakritsin ja salmiakin lisäksi esimerkiksi jäätelöitä, teejuomia, keksejä, jogurtteja, jälkiruokakastikkeita, purkkaa ja pastilleja. Glykyrritsiiniä on myös esimerkiksi joissakin vadelmamakeisissa.

– Glykyrritsiini on lakritsipensaan juuresta saatava luonnontuote, joka on 50–200 kertaa makeampi kuin tavallinen ruokasokeri, eli sehän on tietenkin erittäin houkutteleva vaihtoehto sokerille elintarviketeollisuudessa.

Lue myös: Lakritsia syytä välttää raskauden aikana – voi vaikuttaa lapsen kehitykseen

Veren kaliumpitoisuus voi laskea

Terveydenhuollossa törmätään säännöllisin väliajoin potilaisiin, jotka ovat nauttineet lakritsia tai muita lakritsia sisältäviä tuotteita ja kärsivät niin sanotusta lakritsioireyhtymästä, kertoo sisätautien erikoislääkäri Laura Ollila Husista.

– Lakritsituotteiden käytön ei ole tarvinnut olla kovin runsasta, eli on ennakoimatonta ja joskus hämmästyttävää, kuinka pienestä määrästä tällainen oireyhtymä voi tulla.

Oireyhtymän tyypillisimmät oireet ovat korkea verenpaine ja nesteen kertyminen elimistöön. Glykyrritsiini voi myös laskea veren kaliumpitoisuuden hyvin matalaksi, mikä on vaarallista, sillä se altistaa vakaville rytmihäiriöille.

Yleisen ravitsemussuosituksen perusteella glykyrritsiiniä tulisi syödä enintään 100 milligrammaa päivässä. Määrä vastaa noin 50 grammaa lakritsia. Räikkönen-Talvitie nostaa esille viime vuonna julkaistun ruotsalaistutkimuksen, jonka mukaan tämäkin määrä päivässä nosti merkittävästi tutkittujen verenpainetta.

– Kaiken lisäksi tutkimuksessa huomattiin, että monissa lakritsia sisältävissä tuotteissa oli todellisuudessa jopa 50 prosenttia enemmän glykyrritsiiniä kuin valmistajan tuoteselosteessa oli ilmoitettu. Tämä osoittaa hyvin sen, että mitään turvallisen käytön rajaa on hyvin vaikea määrittää.

Lue myös: THL:n asiantuntija rauhoittelee raskaana olevia lakritsin ystäviä: ”En olisi huolissani"

Genetiikka vaikuttanee riskeihin

Osa ihmisistä voi syödä runsaasti lakritsia ja salmiakkia ilman, että heille tulee lakritsioireyhtymän oireita. Asiaan todennäköisesti liittyy jonkinlaista geneettistä vaihtelua, arvioi Laura Ollila.

– Normaali tai edes matalakaan verenpaine ei silti suojaa siltä, etteikö verenpaine voisi nousta glykyrritsiinin nauttimisen jälkeen hyvinkin korkeaksi. Nesteenpoistolääkkeitä käyttävät ihmiset saattavat olla erityisen alttiita glykyrritsiinin aiheuttamalle kaliumin laskulle, sillä lääkkeet itsessään usein laskevat kaliumpitoisuutta.

Jos potilas ei kerro omatoimisesti lakritsituotteiden käytöstä eikä lääkäri huomaa ajatella asiaa, esimerkiksi matala kaliumpitoisuus voi johtaa hyvinkin laajoihin lisäselvittelyihin. Jos matala kaliumtaso on aiheuttanut jo vakavan rytmihäiriön, edessä on usein laajoja sydäntutkimuksia. Vakavimmillaan rytmihäiriö on hengenvaarallinen.

Ollilan kokemuksen perusteella lakritsituotteiden käytön paljastuminen vaatii monesti useita, täsmällisiä kysymyksiä.

– Potilas saattaa ensin sanoa, että ei hän syö karkkia, mutta sitten huomataankin, että hänellä on käytössä esimerkiksi yskänpastilleja, joissa on lakritsia.

Lakritsioireyhtymän oireet väistyvät usein viiveellä, joskus vasta viikkojen sisällä, mikä voi myöskin aiheuttaa epäselvyyksiä terveydenhuollossa. Ollilan mukaan ihmiset eivät välttämättä tule ajatelleeksi, että yli viikko sitten syöty lakritsi saattaisi aiheuttaa ongelmia tässä hetkessä.

Lue myös: Kuluttaja: Salmiakin synkät vaikutukset – kärsitkö näistä oireista?

Lisää aiheesta:

Yhteys jopa aivoverenkiertohäiriöihin? Erikoislääkäri huolissaan yleistyvästä nikotiinituotteestaYksi juoma on erityisen "kova myrkky" syöpäriskin kannalta: "Enemmän asetaldehydiä kuin missään muussa alkoholijuomassa"Energiajuomistakin tuttu aine voi lisätä riskiä verihyytymiinHarvardin asiantuntija nimeää ruoka-aineet, jotka ovat myrkkyä aivojen terveydelleAmerikkalaismies teki pienen muutoksen karkin syöntiinsä – kuoli pari viikkoa myöhemminAsiantuntijat vastaavat kohuun: Onko jogurtin syöminen turvallista?
MakeisetRaskausTerveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Makeiset
  • 26.11.06:47
    Suklaa

    Joulukonvehteja ja -makeisia jopa puolet halvemmalla kaupasta – tiesitkö tämän kikan?

  • 27.10.09:42
    Ruoka

    Paras salmiakki on valittu – poikkeuksellinen voittaja

  • 15.10.14:24
    Ruoka

    Käsittämätön joulukalenteri myynnissä: "Peppuun sattunut viikon"

  • 30.8.09:43
    Ruoka

    Irtokarkki, josta tuli yhtäkkiä todella suosittu – ilmiö selittää makeisten hurjaa menekkiä

  • 28.8.18:23
    Viiden jälkeen

    Suomalaiset sekosivat irtokarkeista