Raskaudenaikaiseen lakritsituotteiden käyttöön liittyy monenlaisia riskejä. Ilman raskauttakin itselleen voi syödä lakritsioireyhtymän.
Lakritsimakeisia tai muita lakritsia sisältäviä tuotteita raskausaikana syöneiden äitien lapset menestyvät keskimääräistä heikommin kognitiivista päättelyä mittaavissa tehtävissä. Heillä on myös enemmän adhd-oireilua, kuten ylivilkkautta ja keskittymiskyvyttömyyttä. Lisäksi heidän stressinsäätelyjärjestelmänsä yliaktivoituu stressaavissa olosuhteissa keskimääräistä herkemmin, kertoo Helsingin yliopiston psykologian professori Katri Räikkönen-Talvitie.
Räikkönen-Talvitie tutkii sikiöaikaisen kasvuympäristön vaikutuksia yksilön myöhempään elämään.
– Lakritsituotteiden käyttö on yhteydessä myös lyhyempään raskaudenkestoon ja lisää ennenaikaisen syntymän riskiä.
Lue myös: Lakun syönti odotusaikana voi heikentää lapsen päättelykykyä
Taustalla lakritsihappo
Lakritsia sisältävissä tuotteissa on glykyrritsiiniä eli lakritsihappoa. Räikkönen-Talvitien mukaan glykyrritsiini häiritsee raskausaikana istukan toimintaa niin, että äidin stressihormoni kortisolia pääsee liian suurina määrinä sikiön puolelle. Tämä voi häiritä sikiön kehitystä, erityisesti aivojen rakenteen ja toiminnan osalta.
Tämän riskin tunnistaminen johti vuonna 2016 siihen, että glykyrritsiiniä sisältävien tuotteiden käyttöä ei Suomessa suositella raskausaikana enää lainkaan. Vuoteen 2016 asti käyttöä ei suositeltu ainoastaan niissä tapauksissa, joissa odottajalla oli korkea verenpaine.