Näkökulma: Yksi voitto ei takaa vielä mitään – TPS on etenkin näissä asioissa HPK:ta jäljessä

Hämeenlinnan Pallokerho on ollut toistaiseksi pelillisesti Turun Palloseuraa edellä joukkueiden välisessä puolivälieräsarjassa, kirjoittaa MTV Urheilun toimittaja Otto Leinonen.

HPK on silti ollut turkulaisia edellä. Hämeenlinnalaisten kiekollisen pelaamisen ja sitä kautta hyökkäyspelaamisen rakenne ja laatu ovat olleet parempia.

Niiden turvin HPK on tehnyt eroa TPS:ään.

Suunnanmuutospelaamisessa eroja

HPK on repinyt eroa TPS:ään etenkin suunnanmuutospelaamisellaan. HPK kääntää peliä kiekonriiston jälkeen laadukkaammin ja nopeammin hyökkäyssuuntaan. Tämä näkyi etenkin toisessa osaottelussa Hämeenlinnassa.

Myös hyökkäysalueen hyökkäyspelaamisessa HPK on ollut turkulaisia edellä. Hämeenlinnalaiset käyttävät koko hyökkäysalueen leveyttä ja syvyyttä hyväkseen luodessaan vapaita tiloja ja ovat siten pystyneet hyökkäämään pitkiä hyökkäyksiä.

HPK myös paineistaa TPS:ää erittäin mallikkaasti hyökkäysalueella. HPK pyrkii hyökkäämään tiiviillä viisikolla, jolloin se pystyy myös paineistamaan päätykiekon jälkeen tasapainoisesti. Pelaajat ovat kiekomenetyksen hetkellä lähellä toisiaan ja hyvissä asemissa aloittaakseen paineistuksen.

Hämeenlinnalaisten pelaajat myös reagoivat ja parhaimmillaan ennakoivat, mihin peli kääntyy, tai on kääntymässä.

Aina kun TPS:n pelaaja on ottamassa kiekon haltuunsa, tai kääntymässä sen kanssa, on HPK:n pelaaja jo iholla.

Toki TPS:n pelin avaaminen on ollut ajoittain väkinäistä.

Mikäli turkulaisjoukkueen pelaajalla on ollut mahdollisuus peliä avaavaan syöttöön tai purkukiekkoon, on kiekollinen pelaaja miettinyt aavistuksen liian kauan, jolloin HPK:n pelaaja on ehtinyt iholle.

Samoin kiekottomien pelaajien tukiliikkeet kiekollisen pelaajan lähelle ovat olleet ajoittain myöhässä.

Päätypelaamisessa lisää eroa

HPK on repinyt eroa myös päätykiekkojen voittamisessa.

Kun HPK päättää murtautua hyökkäysalueelle päätykiekon turvin, kiekollinen pelaaja ei heitä summittaisesti kiekkoa vastustajan päätyyn, vaan pyrkii havainnoimaan, missä kiekottomat pelaajat ovat, ja mihin he ovat mahdollisesti menossa.

Kiekko lähetetään joko ristikulmaan tai kovaa rännin kautta painottomalle puolelle siten, että oma pelaaja on menossa oikeaan aikaan sovittuun kohtaan paineistamaan ja voittamaan päätykiekon takaisin. Tämä näkyy etenkin alivoimaisissa hyökkäyksissä.

Toistaiseksi TPS ei ole pystynyt tähän vastaamaan ja tässä on huomattava ero joukkueiden välillä.

TPS:n oma kiekollinen pelaaminen otti askeleita eteenpäin kolmannessa ottelussa, mutta hyökkäysalueen päätykiekkojen voittamisessa on vielä työsarkaa.

TPS hyökkää varsin paljon alivoimaisia hyökkäyksiä, mikä vaikeuttaa päätykiekkojen voittamista. HPK:lla onkin usein ylivoimatilanne päätykiekkotaistelussa, joten sen on helppo ja nopea purkaa TPS:n paine.

Toki HPK:n puolustuspelaaminen ylempänä kaukaloa vaikuttaa siihen, miten TPS pystyy hyökkäämään. Hämeenlinnalaisilla on silti selkeä suunnitelma TPS:n paineen purkamiselle:

HPK käyttää laitoja ja koko puolustusalueensa leveyttä hyväkseen ja vierittää kiekkoja kerta toisensa jälkeen rännejä ja laitoja pitkin laitureille, jotka purkavat tilanteen siirtokiekoin tai avaavat peliä lyhyin syötöin hyökkäyssuuntaan.

HPK:n kiekottomat pelaajat tietävät heti, mitä tehdä ja minne mennä, kun oma puolustaja pääsee päätykiekkoon kiinni.

Näistä tilanteista HPK onkin kääntänyt peliä erittäin vauhdikkaasti takaisin hyökkäyssuuntaan ja siten horjuttanut TPS:ää.

Tekoja, joita peli kutsuu

HPK pystyy koko ajan mukauttamaan kiekollista pelaamistaan sen mukaan, miten TPS puolustaa. Hämeenlinnalaiset pystyvät myös säätelemään puolustuspelaamistaan sen mukaan, miten TPS pyrkii hyökkäämään.

Vaikka HPK puolustaa laadukkaasti eteenpäin, turvautuu se myös trap-pelaamiseen silloin, kun tilanne sitä vaatii.

HPK pyrkiikin tekemään pelitekoja, joita peli kutsuu tekemään.

TPS:n ykkösketjun takaa alkoi löytyä hieman tehoja edellisessä ottelussa, mutta turkulaiset kaipaavat silti vielä lisää tehoja alemmilta ketjuilta.

Vaikka TPS kavensi ottelusarjan, on sillä rutkasti töitä tehtävänä, jotta se nousisi samalle tasolle HPK:n kanssa. Silti keskiviikkona on vasta sarjan neljäs ottelu, joten kaikkea ehtii ja voi tapahtua.

Tällä hetkellä HPK on kuitenkin pelillisesti edellä.

Lue myös:

    Uusimmat