Näkökulma: Muistatko Toto Wolffin sanat? Valtteri Bottaksen jatkon yllä leijuu sysimusta pilvi

Jos Toto Wolffin F1-kautta edeltäviä puheita on yhä uskominen, Valtteri Bottas ei aja Mercedeksellä enää ensi vuonna, kirjoittaa MTV Urheilun Tuomas Hämäläinen.

Mercedeksen urheilujohtaja Wolff on paljastanut, että hopeanuolet tekevät valintansa Lewis Hamiltonin ensi kauden tallikaverista Bottaksen ja varakuljettaja Esteban Oconin välillä. Tuoreeltaan Wolff ei ole kuitenkaan puhunut valinnan ehdoista sen tarkemmin, mitä nyt on yleisesti todennut tiimin puntaroivan kummankin vaihtoehdon plussia ja miinuksia

Harva tuntuu muistavan, että Wolff teki kantansa Bottaksen jatkon ehdoista selväksi ennen kuin sesonkia 2019 oli ajettu kisaakaan.

– Valtteri tietää täsmälleen, mitä hänen täytyy saavuttaa vuonna 2019: hänen täytyy karistaa huono tuuri kannoiltaan ja olla Lewisin (Hamilton) kanssa samalla tasolla, mikä on ehtona jatkolle vuonna 2020, Wolff sanoi tammikuussa julkaistussa Motorsport-Totalin artikkelissa.

Siinä se on. Bottaksen on oltava tallikaverinsa Hamiltonin tasolla. Ja perään faktat: Kun kautta on ajettu 12 kisaa, Hamilton johtaa MM-sarjaa 62 pisteen erolla ennen Bottasta. Hamilton on kahminut kahdeksan voittoa, Bottas on voittanut vain kaksi kisaa.

Joissain yksittäisissä kilpailuissa voi aina puhua tuurin merkityksestä, mutta isossa kuvassa Hamilton on jättänyt Bottaksen varjoonsa selkeällä ja vastaansanomattomalla tavalla. Aika-ajoissa Bottas on onnistunut parsimaan Hamiltonin kaulaa viime kaudesta, mutta kisavauhdin ylläpitämisessä Hamilton on pistänyt Bottaksen taskuunsa.

– On erittäin vaikeaa lyödä viisinkertainen maailmanmestari, joka on absoluuttisella huipullaan, Wolff tuumaili itsekin Bottaksen jatkon ehdoista puhuessaan.

Bottaksesta ei ollut haastamaan Hamiltonia ensimmäisellä Mercedes-kaudellaan 2017, ja viime sesongin loppupuolisko oli nastolalaiskuskilta suorastaan surullinen. Nyt menossa on kolmas vuosi hopeanuolen ohjaimissa, ja on rehellistä todeta, ettei kauden alussa säväyttänyt Bottas ole ollut Hamiltonin tasolla sesongin kokonaisuutta arvioitaessa.

Bottas on luottosoturi ja tiimipelaaja, jolta Mercedes tietää, mitä saa. Voi olla, ettei tallin johto mieti ehtoja Bottaksen jatkolle aivan yhtä ehdottomasti kuin ennen kauden alkua, mutta Wolffin aiemmat puheet antavat tiimin ajatuksista vähintäänkin suuntaa. Mercedes odottaa Bottakselta paljoa, ja näihin odotuksiin suomalainen ei ole aivan yltänyt.

Jos Mercedes ounastelee Bottasta, 29, seitsemän vuotta nuoremman Oconin, 22, yltävän vähintään nastolalaisen tasolle, se kallistunee valinnassaan ranskalaiseen, jolla on tulevaisuus puolellaan.

Lue myös:

    Uusimmat